Salkić: Ratni zločini moraju se procesuirati u interesu mira i suživota

Potpredsjednik bh. entiteta RS danas je u Finskoj izjavio da ideologija onih koji su osmislili, organizirali i proveli genocid u Bosni i Hercegovini, nažalost, još uvijek nije pobijeđena.

 

 

Salkić održao predavanje u Finskoj

Salkić održao predavanje u Finskoj

Govoreći u Helsinkiju na manifestaciji “Genocid u Bosni i Hercegovini“, koju su organizirali Islamska zajednica Bošnjaka u Finskoj i Kulturno udruženje Behar, on je istakao da su danas preživjele žrtve suočene s činjenicom da vlasti u bh. entitetu RS provode završnu fazu genocida – negiraju počinjene zločine, ponižavaju i vrijeđaju žrtve, te veličaju ratne zločince, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

– I danas, dok mi ovdje govorimo o genocidu u Srebrenici, najvećem zločinu u Evropi u posljednjih 70 godina, pred kojim civilizirani svijet poginje glavu, predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik atakuje na državni Sud i Tužilaštvo, vrši konstantni pritisak i pokušava da izjednači zločine. Vlast koju on predvodi, godinama provodi etničku diskriminaciju, negira bosanski jezik i pokušava stvoriti nemogući ambijent za opstanak nesrba na prostoru entiteta RS – naveo je Salkić.

Umjesto da, kako je dodao, zločince osude i da se od njih distanciraju, što je prije svega ljudska i moralna obaveza, oni po ratnim zločincima nazivaju javne ustanove i dodjeljuju im priznanja kao uglednim građanima.

– Obilježavaju datume koji su bili personifikacija početka pripreme i organizacije ratnih zločina, te vjetar u leđa zločincima za provođenje najtežih zločina. Zbog svega ovoga, mi moramo biti dobro svjesni da je provođenje jedne od najmračnijih ideologija koju svijet pamti nastavljeno samo drugim sredstvima – poručio je Salkić u svom obraćanju.

Uprkos genocidu, kršenju osnovnih ljudskih prava i tretiranju povratnika kao građana drugog reda, potpredsjednik je istakao da su se Bošnjaci vratili na prostor entiteta RS, te da žele živjeti u miru, potpuno opredijeljeni za ravnopravnost svih građana u cijeloj Bosni i Hercegovini.

– S ponosom možemo reći da naš narod, bez obzira na genocid i najstravičnije zločine koje je doživio, nikada nije uzimao pravdu u svoje ruke, niti će ikada uzimati. Ali, očekujemo od nadležnih institucija da odlučnije uzmu pravdu u svoje ruke i procesuiraju počinioce ratnih zločina u interesu mira i suživota – poručio je entitetski potpredsjednik.

Salkić je tokom predavanja pozvao oko 4.000 građana Bosne i Hercegovine koji žive u Finskoj, da budu aktivni sudionici svih dešavanja u domovini, te da budu dio aktivne globalne mreže Bošnjaka. Poručio je da samo snažnije zalaganje i veći aktivizam može pobijediti ideologiju iz devedesetih godina, te popraviti sveukupni položaj Bošnjaka u entitetu RS, ali i na prostoru cijele domovine.Piše Faktor.

Back to top button