VIDEO Alija Izetbegović: Amerika je spriječila pad Banja Luke, rekli su da će nas bombardovati ako se akcija nastavi

U razgovoru za Radio Slobodna Evropa prije 17 godina, rahmetli Alija Izetbegović je, između ostaloga, govorio i o napredovanju jedinica Armije RBiH prema Banjaluci, te o sprečavanju pada ovog grada.

safet-zajko-i-alija-izetbegovic-1

Izetbegović, nekadašnji član Predsjedništva BiH (u vrijeme ovoga razgovora, 13. juna 2000. godine, je bio počasni Predsjednik Stranke demokratske akcije i “obični građanin”

RSE: Treći grad koji bih htio pomenuti je Banja Luka. Momir Bulatović, bivši predsjednik vlade Jugoslavije i bivši predsjednik Crne Gore, kaže da je jugoslovenska diplomatija faktički spriječila pad Banje Luke, misleći pri tom da su Sjedinjene Države i Evropa intervenirale kod vas i kod hrvatske strane da se jedinice zaustave. Da li je to tačno?

Izetbegović: Ako se na to odnosi njegova primjedba, onda je to tačno. Kad smo mi kretali prema Banjoj Luci, kada je bila ofanziva u tom pravcu, ogromne kolone srpskih izbjeglica su bile zakrčile posavski koridor na putu za Srbiju. Milošević se suočio sa tim gnjevnim izbjeglicama koje su mogle da ugroze i opstanak režima u Jugoslaviji i govorio Amerikancima da, ako se to tamo nastavi, on će poslati tri – četiri divizije da uspostave ravnotežu. Amerikanci su, izgleda, u to povjerovali, jer je kod mene negdje koncem septembra došao ambasador Menzis i rekao da Amerika traži da se zaustavi ofanziva prema Banjoj Luci upravo zbog ovih razloga. Mi nismo zaustavili ofanzivu istog momenta i on je došao ponovo za pet – šest dana i vrlo jasno mi rekao: “Ako se akcija nastavi, mi ćemo vas bombardovati na isti način na koji smo bombardovali srpske trupe koncem avgusta i početkom septembra. Ovo je ozbiljno upozorenje.” U toj situaciji mi smo morali zaustaviti tu akciju, jer bi to bila jedna krajnje nepovoljna situacija za nas, koja bi još i ohrabrila srpske ekstremiste i ko zna kako bi se stvari dalje razvijale. Ali, mislim da su Amerikanci povjerovali, s pravom ili s razlogom ili bez razloga, u Miloševićevu prijetnju da ce poslati tri – četiri divizije da podrže srpski otpor u Banjoj Luci. Mislim da je to bilo od odlučujućeg značaja, pritisak na Ameriku, a onda američki pritisak na nas. Tako je došlo do ovoga da u Bosni i Hercegovini nema ni pobjednika, ni pobijeđenih.

RSE: Neki Banjalučani su rekli da se dio Banje Luke spakovao i krenuo prema Srbiji, a dio je spremio cvijeće.

Izetbegović: To ne znam, ali znam da je veliki dio Banjalučana, 50.000 – 60.000, bio spreman da ide. I ne samo Banjalučana nego i svi iz tih krajeva prema kojima je išla naša vojska. Znam dobro da su putevi kroz posavski koridor bili potpuno zakrčeni izbjeglicama, kolima, traktorima, ljudima.

(Bportal.ba/RSE)

 

Back to top button