Šefik Ibrahimović Kinko, otac jedne od najvećih nogometnih zvijezda današnjice, Zlatana Ibrahimovića, karijeru folk pjevača započeo je još 1985. godine u rodnoj Bijeljini.

Prvi album Šefik Ibrahimović je snimio još 1987. godine, a četiri godine kasnije izašla je i njegova druga ploča, u izdanju Sarajevodiska.

Odlazak iz rodne Bijeljine u Švedsku, u imigrantsko naselje Rosengard kod Malmea, u kojem je i rođen Zlatan, Šefik je i opjevao u pjesmi na svom albumu, koja je posvećena njegovom rodnom gradu.

„Mislio sam zaraditi malo i vratiti se, a evo ostao sam punih 36 godina. To sam i u mojim pjesmama opjevao: Otiš’o sam iz rodnoga kraja, tražit’ svoju mladenačku sreću/ ni slutio, majko, nisam tada, da se nikad više vratit neću/ oprosti mi, majko, što me nisi dočekala/ uvijek ti si sa mnom bila, uvijek bila i ostala…“

Šefik Ibrahimović je 1977. godine, istog dana kada se razveo od svoje prve supruge Slobodanke, otputovao iz rodne Bijeljine u gradić Rosengard kod Malmea, mjesto u kojem se tih godina doselilo mnogo imigranata, uglavnom iz tadašnje Jugoslavije.

U Švedskoj je Šefik, kao i svi naši tadašnji gastarbajteri, pokušao obezbijediti uslove za pristojan život. Upoznao je novu ljubav Jurku, porijeklom iz Bosanske Gradiške, koja mu je nakon godinu dana rodila kćerku Selmu, koja danas ima svoj frizerski salon u Malmeu, a naredne je godine na svijet došao sin Zlatan.

Bračna harmonija između supružnika nije dugo potrajala, Julka i Šefik su se razveli nakon nekoliko godina, a Šefik, koji nije mogao plaćati visoku alimentaciju, preuzeo je brigu nad djecom.

Narodne pjesme su mu bile specijalnost, a do početka rata u BiH za Sarajevodisk je snimio dva albuma, jedan 1987. i drugi 1990. godine. „Zlatan je jedan jedini put bio sa mnom u Bosni 1990. godine, kada mu je bilo devet godina. Ja sam tada snimao gramofonsku ploču za Sarajevodisk i poveo sam ga da vidi Bosnu i rodbinu u Bijeljini“, priča Šefik Ibrahimović.

Šefik je nekoliko godina nakon rata snimio još jednu ploču u Austriji, a onda 2009 i CD štampan u pet hiljada primjeraka.

„To je moj četvrti album na kojem se nalazi jedanaest bosanskih narodnih pjesama“, pričao je nakon promcije Ibrahimović.

„Deset pjesama snimljeno je u Njemačkoj, u Studio Star X Press, a jedna u Studio Lelo u Danskoj. Prvi tiraž je odštampan u pet hiljada primjeraka i vjerujem da će se nakon testiranja tržišta ubrzo doštampavati.

Šefik kaže kako su mu sa novog albuma najdraže pjesme Lijepa si, Bijeljino i Oprosti mi, majko koje je sam napisao.

„Na CD-u su još pjesme Kao ti, Neću da se ženim, Prva ljubav, Dolazi sine, Kunem ti se ja, Ismihana i Padaj kišo, dugo, dugo. U pjesmi o Biljeljini opisao sam i otpjevao kako izgleda rodna Biljelina, njene mahale Tombak, Dašnica, Hambar i Nova. Moja je Bijeljina bila poznata po korzou i parku, a refren pjesme kaže Lijepa si Bijeljino i čaršija tvoja; vraćam se tebi ljepotice moja; lijepa si, lijepa i mahale tvoje; primi me, Bijeljino, u krilo svoje.“

Iako Šefik Ibrahimović u intervjuima tvrdi kako je, između ostalih, pjesme za njega pisao Enver Šadinlija, dugogodišnji televizijski voditelj muzičkih emisija to demantira, pojašnjavajući kako nikada nije surađivao sa Ibrahimovićem.

„Ja nisam pisao pjesme za njega, niti mi je to ikada Šefik tražio. Moguće je da je uzeo neku od mojih starih pjesama i obradio je na svom CD-u“, kaže nam zbunjeni Šadinlija, dodajući kako se sa Zlatanovim ocem nikada nije upoznao, no da se sjeća da su u vrijeme kada je Šefik snimio svoj prvi CD s generacijom pjevača kojoj Šefik pripada najviše radili Halid Muslimović i Ibro Mangafić.

„Bilo je to davno, više se i ne sjećam svega, ali mislim da je Muslimović nekada pjevao zajedno sa njim. U to vrijeme sam pisao dosta tekstova, uglavnom za generaciju pjevača koja se tada probijala, poput Halida Bešlića, Ferida Avdića, Šerifa Konjevića…. Bilo je dosta početnika među njima, no Šefika se ne sjećam. Kasnije sam tek negdje pročitao kako ima dva ili tri snimljena albuma. U svakom slučaju, drago mi je zbog njega.“

Šefik tvrdi kako je siguran da bi napravio veliku muzičku karijeru samo da se nije posvetio brizi za sina.

„Da sam se više posvetio pjesmi, moj Zlatan ne bi bio ono što je danas u svjetskom fudbalu. Posvetio sam život Zlatanu i njegovom napredovanju. Pjevao sam ja u BiH prije rata, nastupao u poznatim emisijama, tada s najpoznatijim pjevačima bh. estrade, pjevušio sam i po Njemačkoj, ali kad je rat počeo nije mi bilo do pjesme. Dva CD-a nakon rata više su moj hobi. Ne nastupam ni zbog Zlatana, da se to ne bi pogrešno tumačilo, da koristim njegovu popularnost. Zapjevam isključivo u svom društvu, uz neke prigode, eto, to je za mene muzika“, kazao je Šefik Ibrahimović u razgovoru za Bosansku poštu.

Maximilana i Vincenta, Zlatanovih sinova iz braka sa Helen Senger. Šefik unuke Maximilana i Vincenta, Zlatanove sinove iz braka sa Helen Senger, vjerovatno uspavljuje uz stihove sa pjesme koja otvara njegov posljednji album. „Otiš’o sam bješe davno u tuđinu kletu/ radio sam, mučio se po c’jelome svijetu/ para imam ali nisam, nisam sretan ja/ što mi vrijede sad kad nemam, nemam nikog ja…“

Dn vijesti