UPOZORENJE: NAJJAČA ZIMA U POSLEDNJIH 20 GODINA

Naime, prema gotovo svim relevantnim prognostičkim modelima, u prvoj dekadi veljače slijedi nam zimski razvoj sinoptičke situacije. Iznad sibirskih prostranstava i Skandinavije izgledan je razvoj jake anticiklone, što će omogućiti prodor sibirskog zraka do Sredozemlja. Riječ je o ‘savršenoj’ zimskoj situaciji kakvu smo primjerice imali u veljači 2012. godine, ali i u najjačim zimama u proteklom stoljeću npr. 1956. godine, ponovno u veljači.
Ovakav razvoj sinoptičke situacije ima i dublje temelje, naime posebno su zanimljivi događaji u stratosferi, odnosno zatopljenje u tim slojevima atmosfere, tzv. stratwarming koji će pogodovati razvoju anticiklone nad sjevernim dijelom Euroazije. U kombinaciji s ostalim čimbenicima moguće je dugotrajnije ‘blokiranje’ zapadne struje uz uspostavu neuobičajeno snažne sjeveroistočne ‘polarne’ struje.

Ukoliko se ostvare predviđanja večerašnjih prognostičkih modela, naročito ECMWF-a, glavninu zime u Hrvatskoj tek trebamo očekivati. U odnosu na dosadašnje ekstreme koje smo zabilježili u siječnju, veljača bi donijela još izraženije zahlađenje, a ne bi izostao ni snijeg na dijelu Jadrana.
Ipak, pošto govorimo o periodu iza 7 dana, najave trebamo uzeti s dozom opreza, no isto tako svakako treba napomenuti kako nije riječ o jednom izlazu jednog prognostičkog modela, već je signal mogućnosti dolaska zime poprilično jak na gotovo svim izračunima.

piše Istramet.