Dodik htio sinoć da uhapsi šeficu Regionalne kancelarije OHR-a u Banjaluci, a danas poručio:Ko će meni reći šta smijem, šta ne smijem ovdje?”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da OHR može misliti šta hoće, ali da je Republika Srpska vojno neutralna, te da ovaj narod mora da se oslobodi stranaca.

Dodik je rekao novinarima u Modriči da je protekle noći šef Regionalne kancelarije OHR-a u Banjaluci (Marijana Berec) cijelu noć bila u Skupštini podržavajući opoziciju.

“U jednom trenutku veoma teško sam odolio iskušenju da ne dam nalog da je uhapse. Ona tamo podstiče one iz opozicije da ruše parlament i ostale institucije. Dođe ovdje u našu zemlju i ona to radi, dođe ovdje u Banjaluku gdje mi imamo parlament i ona to radi. Zamislite vi tu drskost, dosta više tih stranaca”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ovaj narod se mora osloboditi stranaca.

“Može OHR misliti šta hoće, mi smo vojno neutralni. Nas niko neće gurati u NATO i neke druge organizacije bez Srbije, je l` jasno, jasno. Tačka, tačka, ende, gotovo”, rekao je Dodik, komentarišući stav OHR-a da Republika Srpska nije imala pravo da izglasa Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske je naglasio da je “dosta više te priče”.

“Zašto oni nama uvijek ovde drže predavanje, zašto Republika Srpska nema pravo da iznese svoj stav o tome? Ko će meni reći šta smijem, šta ne smijem ovdje?”, upitao je Dodik.

On je naveo da je Republika Srpska rekla da smatra da treba da ostane vojno neutralna.

“Razgovori koje će BiH imati o tome na nekom nivou i sa nekim udruženjem, kao što je, recimo, NATO, podrazumijevaju da ljudi iz Republike Srpske uvažavaju ovaj stav. To šta ovi misle u Federaciji, naravno da oni navijaju za NATO. NATO je bombardovao Srbe ovdje da bi bio na strani muslimana”, naglasio je Dodik.

On je istakao da je Rezolucija obavezna za sve, pa i za potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića, ističući da je to parlamentarna odluka, odluka većine.

“Taj OHR nema šta da radi pa oni misle da nemamo pravo. Po čemu mi to nemamo? Ajde da vidimo šta će uraditi, da neće možda ukinuti tu odluku ili nešto drugo. Donijećemo odmah sljedeću. Da neće možda primijeniti `bonska ovlašćenja`, ko će ga više poštovati sa ovim zloupotrebama koje je učinio do sada? Ko će to više raditi? To je nevjerovatno”, naglasio je Dodik.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, komentarišući usvajanje Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske, rekao je da je spoljna politika u isključivoj nadležnosti institucija BiH.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić ocijenio je da Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republika Srpska predstavlja još jedan u nizu direktnih udara na ustavnopravni poredak BiH.

Opozicija ne mora ni dolaziti na sjednice parlamenta

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da opozicija u Narodnoj skupštini Srpske ne mora ni dolaziti na sjednice, jer parlament uspješno radi i postoji većina koja donosi odluke i zakone u skladu sa propisima.

“Oni (opozicija) su sami sebe raspustili, što se njih tiče, ne moraju ni dolaziti, kako god hoće”, rekao je Dodik novinarima u Modriči odgovarajući na pitanje kako komentariše poziv koji mu je uputio lider SDS-a Vukota Govedarica da raspusti republički parlament.

Dodik kaže da je opozicija naučila da im neko drugi radi posao i da zato traži od njega da raspusti skupštinu.

“Molim ove iz SDS-a da ne mijenjaju Govedaricu, on je najbolji lider za propast SDS-a. Ja ću se usprotiviti ako pokušaju da ga smijene”, dodao je Dodik.

Predsjednik Srpske je poručio da opozicija ne može diktirati političku volju većine, da to nema nigdje u svijetu.

On je naglasio da parlament Srpske uspješno radi, da je sinoć održana sjednica, u skladu sa propisima donesene odluke i zakoni, koje će on potpisati i biće objavljeni u Službenom glasniku za sedam-osam dana.

“Prema tome, ovaj život ide, bez obzira što se njima čini da su to zaustavili”, dodao je Dodik.

Dodik je naglasio da opozicija nema podršku naroda, da svojim arogantnim i glupim ponašanjem u Skupštini nisu izazvali reakcije, iako su vjerovali da će se neko okupiti ispred parlamenta.

“Ono što je nama i ovom društvu važno jeste da smo noćas, u skladu sa opštim političkim i društvenim opredjeljenjem donijeli Rezoluciju o vojnoj neutralnosti Republike Srpske”, istakao je Dodik.

Dodik je podsjetio da su prije izvjesnog vremena o potrebi vojne neutralnosti Srpske, o tome da ne treba da se svrstava u NATO, govorili i Vukota Govedarica, Mladen Ivanić, Mladen Bosić i drugi političari iz opozicije, ali da je razlika u tome što je sada donesen akt kojim se Srpska jasno opredjeljuje.

Predsjednik Srpske je ocijenio da taj akt, vjerovatno, smeta Bosiću zato što zna da će biti veoma teško da se izdajnička politika SDS-a nastavi, jer će morati dodatno da objašnjavaju zašto su odbili akt Narodne skupštine.

Prema njegovim riječima, da su i hipotetički SDS i PDP bili u skupštini i glasali protiv ili bili uzdržani, ta rezolucija bi opet bila usvojena.

“Da li su oni tu ili nisu, to uopšte nije važno, važno je da parlament ima strukturalnu snagu i većinu da donosi takve odluke, to je vijest, nije vijest njihove pištaljke, baš je izgledalo ružno, ja ono sebi nikada ne bi dozvolio, a bio sam i ja opozicija”, dodao je Dodik.

Dodik je napomenuo da je parlament Srpske, u skladu sa izraženim socijalnim odgovornostima usvojio Zakon o formiranju Fonda solidarnosti za liječenje djece oboljele od teških bolesti čije liječenje zahtijeva intervenciju iz inostranstva.

“Ovo društvo je našlo snage i strukture da napravi jedan takav fond. Šta Govedarica misli o tome, oni su najbolje pokazali, jer nisu bili tu da podrže tako nešto”, dodao je Dodik.

Komentarišući izjave lidera NDP-a Dragana Čavića u vezi sa razrješenjem glavnog revizora Duška Šnjegote, Dodik je rekao da je nevjerovatno kada neko svoje lične frustracije pokušava da premjesti na društvo, te podsjetio da Narodna skupština, kao i svi parlamenti u svijetu, donosi odluke tako što je za odluku potrebna većina.

“Parlament je taj koji odlučuje, Čavić je umislio da može da komentariše sve živo, za njega je sve nezakonito. On je nezakonit, on maltretira javnost. Kako je moguće da kad parlament ima većinu i donese neku odluku da kaže da je nezakonito”, upitao je Dodik.

Dodik je naveo da je parlament razriješio glavnog revizora kojem je istekao mandat, te donio rješenje da neko rukovodi tom ustanovom.

“Piše u zakonu da je Skupština ovlaštena da donosi zakone o revizoru, a nema prava da donosi odluku o imenovanju vršioca dužnosti, to su apsurdi”, rekao je Dodik i doda da će za nekoliko mjeseci kada bude proveden konkurs biti izabran glavni revizor.

Srna

Back to top button