FOTO Na Šehidskom mezarju Kovači obilježena 14. godišnjica smrti Alije Izetbegovića

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježena je 14. godišnjica smrti prvog demokratski izabranog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.


FNA_64464

Cvijeće na Izetbegovićev mezar, i na centralno spomen-obilježje šehidskog mezarja, položile su delegacije s državnog, federalnog i nižih nivoa vlasti u BiH, predstavnici diplomatskog kora, boračkih udruženja, Stranke demokratske akcije (SDA) i drugi.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović novinarima je nakon obilježavanja godišnjice kazao da je Alija Izetbegović koji je prije 14 godina umro još živ kao mislilac, po reakcijama onih koji ga ne vole, a još više po reakcijama i akcijama onih koji ga vole.

– Snimaju se raznovrsni filmovi u nekoliko država o Aliji Izetbegoviću, iz čega se može vidjeti da je itekako živ – rekao je Izetbegović.

Naglasio je da je činio sve da se spasi mir, a tokom rata da se sačuva supstanca BiH i ideja države.

– Nema dovoljno svijesti o takvom djelovanju od svih naroda u BiH – istakao je Izetbegović.

– Bio je državnik, humanist, mislilac i njegove poruke su i danas aktuelne. Zalago se za cjelovitu, demokratsku BiH, državu ravnopravnih naroda na svakom pedlju – naveo je Džaferović.

Odavanju počasti pridružili su se predstavnici nekoliko država koje imaju ambasade u BiH.

U povodu godišnjice u Narodnom pozorištu Sarajevo večeras će biti održana Akademija ”Alija Izetbegović”.

(Bportal.ba)

Back to top button