NIKO GA NIJE HTIO ČUTI| Bivši borac Armije RBiH imao samo jednu želju: A onda se pojavio Naser i rasplakao Bosnu…

NIKO GA NIJE HTIO ČUTI| Bivši borac Armije RBiH imao samo jednu želju: A onda se pojavio Naser i rasplakao Bosnu…

Naser je obvezatni vojni rok u SFRJ odslužio tijekom 1985. i 1986. godine kao pripadnik AKBO JNA. Iz JNA je izašao s činom desetnika. 1988. polazio je šestomjesečni tečaj za policajca u Zemunu. Pripravnički staž odslužio je u Beogradu. Dvije godine pohađa tečaj za specijalca. Potom je, kao pripadnik posebne jedinice za specijalne zadatke MUP-a Srbije poslan na Kosovo i Metohiju. Po povratku postaje tjelohranitelj Slobodana Miloševića i sudjeluje u uhićenju Vuka Draškovića. 5. kolovoza 1991. godine raspoređen je u postaju javne sigurnosti u sarajevskoj Ilidži, odakle je krajem 1991. godine premješten u Srebrenicu. Zapovjednikom postaje u Potočarima postaje 8. travnja 1992. godine. Nedugo zatim, tamo je osnovana teritorijalna obrana, a Naser postaje zapovjednikom. Iste godine, u mjesecu lipnju, imenovan je i zapovjednikom Teritorijalne obrane Srebrenice, te s tom funkcijom sudjeluje kao član Ratnog predsjedništa BiH 1. srpnja 1992. godine. Krajem godine, pod nadležnost mu spada veće geografsko područje, u koje ulaze i općine Bratunac, Vlasenica i Zvornik.

1. siječnja 1994. godine, sve jedinice pod zapovjedništvom Nasera Orića preimenovane su u “Komandu 8. operativne grupe “Srebrenica” Armije Republike Bosne i Hercegovine”. 12. srpnja iste godine unaprijeđen je u brigadira. Početkom 1995. godine, njegova 8. operativna grupa postala je 28. divizija 2. korpusa Armije BiH, a on ostaje njenim zapovjednikom sve dok u svibnju 1995. godine nije napustio Srebrenicu.

Naser Orić nakon presude: Pravda je pobijedila

Nakon današnje prvostepene presude izrečene u Sudu BiH, kojom su ratni komandant Armije RBiH Naser Orić i pripadnik Armije RBiH Sabahudin Muhić oslobođeni optužbi za ratni zločin, Orić je kratko prokomentarisao kako je pravda pobijedila.

“Pravda je pobijedila, sud je rekao svoje”, kazao je Orić nakon izlaska iz sudnice u kojoj je jutros pročitano obrazloženje oslobađajuće presude.

Orićeva advokatica Lejla Čović izjavila je da je odbrana zadovoljna presudom te da su svi koji su pratili suđenje mogli očekivati njegovo oslobađanje.

Presuda je donesena po optužbama za zločin protiv ratnih zarobljenika u Bratuncu i Srebrenici 1992. godine, odnosno za navodne zločine u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

 

 

ciknovosti.com

Back to top button