Projekat TIKA-e: Za 20 porodica po 20 ovaca

Projekat TIKA-e: Za 20 porodica po 20 ovaca

U Bratuncu je danas Turska razvojna agencija (TIKA) počela sa realizacijom projekata osnaživanja stočara i poljoprivrednika na području opština Srebrenica, Bratunac, Milići, Vlasenica i Zvornik.

Sa područja ovih opština 20 porodica je danas dobilo po 21 ovcu.
Koordinator TIKA-e u BiH Omer Faruk Alimci kaže da se radi o razvojnom projektu koji će TIKA na području pet opština u istočnoj Bosni provoditi u narednih pet godina.
– TIKA u Bosni i Hercegovini djeluje više od dvadeset godina i cilj svih projekata jeste da se pomogne razvoju Bosne i Hercegovine. Mi smo u prethodnom periodu realizovali slične projekte u Albaniji i Moldaviji. Trenutno realizujemo projekte na šest polja, a jedno od tih polja je razvoj genotipa ovaca i smanjenje siromaštva u ruralnim područjima. U okviru ovog projekta da pomognemo porodice koje su u socijalnoj potrebi. Da bi projekat bio održiv mi smo planirali da ove porodice koje danas dobijaju po 21 ovcu pomažu drugim porodicama i davati im po petero janjadi od svog stada. Kroz pet godina imaćemo 800 porodica uključenih u projekat – rekao je Faruk Almici i dodao da TIKA pored ovog projekta u istočnoj Bosni provodi još niz projekata na području Bosne i Hercegovine.
– Ovim projektom je obuhvaćeno 20 porodica. Ovaj projekat traje pet godina i biće obuhvaćeno pet oblasti. Važno je istaći da je ovo razvojni projekat. Ovo su porodice koje već imaju stada, i ovo će im dobro doći da prošire svoja stada. Malinarstvo jeste osnovni pravac razvoja Bratunca, ali ne možemo se osloniti samo na jednu kulturu. Treba se zahvaliti Turskoj razvojnoj agenciji na ovom projektu, a mi ćemo opravdati to – rekao je Nedeljko Mlađenović, načelnik opštine Bratunac.
Paša Suljić se sa porodicom u Bratunac vratila 2001. godine, a porodica živi od stočarstva.
– Već imam jedno dobro stado ovaca od kojeg moja porodica živi. Ovih 20 ovaca riješili su moj standard života. Samo da prodajem janjadi ja sam riješila egzistenciju. Naredne godine ja ću nekoj porodici dati petero janjadi – rekla je Suljić. Duško Mlađenović kaže da mu ovaj projekat mnogo znači, jer će proširiti svoje stado i imati bolje uslove za rad, i život porodice.
– Hvala ljudima na ovom projektu. Meni to mnogo znači. Ja ću nastaviti da proširujem svoje stado, a biće uključene i druge porodice – kaže Mlađenović.

Rtvsrebrenica.org

Back to top button