Rasima iz Velike Kladuše držali kao roba: Izbijali mu zube, lomili nokte, rezali uši

Karlovački kraj u šoku je nakon saznanja da je romska porodica Velić, otac Petar i njegova tri sina Dražen, Ivan i Igor, na svojem imanju držala roba kojeg su oko godinu i po ponižavali, tukli i na njemu se iživljavali.

Njihova žrtva, Rasim Ćufurović, oporavlja se u Općoj bolnici Karlovac od, kako je za Jutarnji list rekao zamjenik direktora dr. Vladimir Bauer, teške iscrpljenosti, pothranjenosti, ali i ozljeda koje su posljedica dugogodišnjeg zlostavljanja.

Što se na ovom imanju tačno događalo, gotovo je nezamislivo, a susjedi koji su svemu svjedočili pričaju da su prema Rasimu Velići bili izuzetno brutalni i okrutni.

“Tukao bi ga ko je stigao bez milosti. On bi odlazio od njih, ali bi se uvijek vraćao. Ko zna jesu li mu prijetili ili samo nije imao kamo otići, pa bi dolazio opet kod njih, ali nikad nije prošao bez batina”, kažu susjedi.

Nije poznato zbog čega su ga njegovi zlostavljači istukli posljednji puta. Navodno su ga toliko prebili da su i sami pomislili da je mrtav, pa su ga odvezli dalje od kuće i bacili u jarak. Onda je ispuzao, pa ga je prepoznala druga romska porodica kojoj je također navraćao. U karlovačkoj bolnici je sada sedam dana i stanje mu se vidno popravilo.

Njegovi zlostavljači osumnjičeni su za kazneno djelo trgovanja ljudima, ali i svi redom negiraju optužbe. U zatvoru su samo prenoćili, a do daljnjega se ne smiju približavati svojoj žrtvi niti s njom kontaktirati. Nikako im ne ide u prilog njegov iskaz, kao ni svjedočenje troje susjeda koji su policiji ispričali detalje njegove muke.

Draganićem se priča da su Velići roba Rasima držali ponekad zavezanog u sjeniku te da su ga, osim izbijanjem zubiju i lomljenjem noktiju čekićem, kažnjavali zarezivanjem ušiju.

Rasim je jedan od desetoro braće i sestara koji su porijeklo vuku iz Velike Kladuše u Bosni i Hercegovini. Novinari Jutarnjeg lista stupili su u kontakt sa Šefikom Ćufurovićem, njihovim amidžom, bratom njihovog rahmetli oca Ahmeta, koji živi na području Velike Kladuše.

Kaže da je njegov brat sa suprugom živio u Kladuši, ali da su im uzeli kuću za potrebe gradnje Agrokomerca te ih iselili u Cetingrad na području RH, gdje su dočekali raspad bivše države. Tu im se rodilo preostalih osmero djece, koje su zbog loših imovnih prilika udomljeni u više porodica. Većina njih promijenila je imena, ali su uglavnom nastavili živjeti u teškim okolnostima.

“Ja još uvijek vodim sud oko imovine koju je uzela država, imali smo i ostavinu, pa ih nastojim skupiti za istim stolom, ali mi to ne uspijeva, jer su raseljeni posvuda”, priča Šefik, žaleći se da ga je prije tri godine napustio i vlastiti sin Ibro, koji se priključio teroristima Islamske države te završio na Interpolovoj potjernici.

Rasim Čufurović porijeklom je iz Velike Kladuše i biološki je brat Međide Čufurović koja je udomljena u Dugoj Resi u dobi od godinu i pol, gdje joj je ime promijenjeno u Maja Paola Sestrić, a široj javnosti poznata je po nastupu u TV showu Big Brother u Hrvatskoj. Brat Ešef, koji je pod imenom Ivan Filipović živio u Slunju, prije nekoliko je godina počinio samoubistvo.

Izvor: (Jutarnji list)

Back to top button