Rastanak s Baždarevićem, potraga za novim selektorom

Glavna rasprava na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) vodit će se o budućem selektoru “A” reprezentacije.

Sjednici će prisustvovati i Mehmed Baždarević, dosadašnji selektor nacionalnog tima BiH, kojem je istekao ugovor, gdje će podnijeti izvještaj o radu u proteklom periodu. Prema dosadašnjim stavovima članova Izvršnog odbora N/FS BiH, Baždarevićev izvještaj neće dobiti prolaznu ocjenu radi rezultatskog neuspjeha, odnosno neplasmana na Svjetsko prvenstvo “Rusija 2018”, što je u prethodnom ugovoru bilo navedeno kao cilj.

Kodro, Osim, Prosinečki

Obzirom da je reprezentacija BiH i u kvalifikacijama za EURO 2016 eliminisana u baražu od Republike Irske, pa se s Baždarevićem nije plasirala na dva uzastopna velika takmičenja šanse da ostane selektor su mu gotovo nemoguće. Po svemu sudeći, članovi “fudbalske vlade” na današnjem sastanku, kako je najavljivano proteklih dana, saopštit će mu da neće potpisati novi ugovor i krenut će u potragu za novim selektorom.

Bit će formirana i komisija koja će obaviti razgovore s kandidatima za Baždarevićevog nasljednika. Na osnovu ranijeg prijedloga Elvedina Begića, predsjednika N/FS BiH, komisiju bi trebali sačinjavati Ivica Osim, Duško Bajević, Sead Kajtaz, članovi Odbora za posredovanje, Zvjezdan Misimović, savjetnik IO za sportska pitanja, kao i jedan od članova IO. Postoji mogućnost da komisija bude i u nešto drugačijem sastavu, o čemu će vjerovatno biti riječi na današnjoj sjednici, obzirom da se može desiti da npr. Ivica Osim zatraži izuzeće, jer je jedan od trenutno tri kandidata za novog selektora njegov sin Amar.

Prvi na listi želja vodećih ljudi N/FS BiH i dalje je Meho Kodro, nekadašnja zvijezda slavne Barcelone, danas uspješni trener švicarskog Servettea. Protivkandidati u trci za selektorsku fotelju su mu Amar Osim, nekada trofejni trener sarajevskog Željezničara, i uvaženi hrvatski stručnjak Robert Prosinečki, selektor Azerbejdžana.

Donijeti odluku što prije

Na osnovu saznanja Anadolu Agency (AA), Kodro, Osim i Prosinečki jedina su tri kandidata koja figuriraju za Baždarevićevog nasljednika i s njima će se ići u pregovore. Isto tako, u Savezu tvrde i da konkursa za selektora, kao u nekim ranijim slučajevima, neće biti.

I dan prije današnje sjednice IO govorili su da zamjenu za Mešu žele naći što prije, zvanično angažovati ga prije nove godine kako bi imao dovoljno vremena da kroz pripremne mečeve spremi ekipu za izazove u Ligi nacija, novom takmičenju UEFA-e koje starta u septembru naredne godine, kao i za kvalifikacije za EURO 2020, čije će se prvo kolo igrati u martu 2019.

Sjednica IO N/FS BiH održat će se u hotelu “Europa” u Sarajevu s početkom u 12 sati.

(Izvor: N1)

Back to top button