ALIJA JE ČINIO SVE DA SE SPASI BIH, DA SE SPASI MIR I DA NE DOĐE DO RATA

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, danas je na Šehidskom mezarju Kovači obilježena 14. godišnjica smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Cvijeće su položile brojne delegacije državnog, federalnog i nižih nivoa vlasti u BiH, predstavnici diplomatskog kora, boračkih udruženja, članovi Stranke demokratske akcije (SDA) i drugi.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da se mnoge poruke njegovog rahmetli oca i danas se čine aktuelnim.

“Što je zanimljivo Alija Izetbegović je preselio prije 14 godina, ali još uvijek živi kao mislilac, lider. Vidi se to i prema reakcijama onih koji ga ne vole, ali još više po reakcijama onih koji ga vole”, pojasnio je Izetbegović.

Podsjetio je da se o njemu snimaju serije i da se i prema tome može zaključiti da je on još uvijek itekako aktuelan.

“Obratio bih pažnju na njegovo djelovanje jer je on činio sve da se spasi bivša Jugoslavija, BiH, da se spasi mir, da ne dođe do rata, da se prihvate rješenja makar i nepravedna i bolna za bh. patriote, ali da prestane ubijanje u ovoj zemlji. A tokom rata da se sačuva supstanca BiH”, istakao je Izetbegović.

Mišljenja je da nema dovoljno svijesti o takvom djelovanju Alije Izetbegovića od svih naroda u BiH. Član Predsjedništva BiH je podsjetio i na posjetu tadašnjeg predsjednika Vlade Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana rahmetli Aliji Izetbegoviću koji mu je, kako je kazao, BiH ostavio u emanet.

“Jedan do posljednjih razgovora rahmetli Alije Izetbegovića bio je sa Recepom Tayyipom Erdoganom. On je u njemu prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu je u emanet brigu za BiH. Mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj emanet”, rekao je Izetbegović posjetivši na pregovore oko gradnje autoputa Sarajevo-Beograd.

14. godišnjica smrti Alije Izetbegovića:
Rad za državu stavljao i ispred vlastitog zdravlja

Povodom obilježavanja 14. godišnjice smrti prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića danas će na Šehidskom mezarju “Kovači” biti položeno cvijeće na centralnom mezaru šehidima Bosne i Hercegovine i turbetu Alije Izetbegovića, javlja Anadolu Agency (AA).Delegacije će položiti cvijeće u 11 sati nakon čega će uslijediti vjerski dio ceremonije.

Prisutnima će se obratiti Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA i zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Akademija će se održati istoga dana u Narodnom pozorištu Sarajevo u 20.00 sati.

Iza Alije su ostala velika djela

Alija Izetbegović rođen je 8. avgusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Pripada uglednoj begovskoj porodici koja je živjela u Beogradu, a koja se još 1868. godine preselila u Bosanski Šamac. Već u drugoj godini Izetbegovićevog života, njegov otac Mustafa, koji se bavio trgovinom i bankarstvom, odlučio se na selidbu u Sarajevo. U Sarajevu je završio osnovnu školu i gimnaziju.Zbog pripadnosti organizaciji ”Mladi muslimani” Alija Izetbegović je uhapšen 1946. godine te osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu. Iz zatvora je izašao 1949. godine.

Nakon što je poslije trogodišnjeg studiranja napustio agronomiju, Izetbegović je upisao Pravni fakultet u Sarajevu, kojeg je uspješno završio u roku od dvije godine. Od 1950. do 1960. godine radio je kao rukovodilac gradilišta, a od 1960. do 1982. godine, kao pravni savjetnik u brojnim sarajevskim firmama.

U proljeće 1983. godine je uhapšen i u ljeto iste godine u montiranom ”Sarajevskom procesu” osuđen na 14. godina zatvora. U zatvoru je proveo šest godina.

Po izlasku iz zatvora Izetbegović je 1990. godine sa grupom istomišljenika formirao je Stranku demokratske akcije (SDA), koja je na slobodnim izborima osvojila najviše glasova i kasnije će odigrati ključnu ulogu u odbrani BiH od agresije. Na čelu države i SDA bio je u više mandata.

Odluku o povlačenju iz Predsjedništva BiH saopćio je 6. juna 2000. godine. Najavio je da će se povući po isteku funkcije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH 12. oktobra iste godine. Također, odbio se kandidirati na Trećem kongresu SDA 2001. godine, te je proglašen je počasnim predsjednikom SDA.

Izetbegović je autor većeg broja publicističkih radova i studija, te knjiga “Islam između istoka i zapada”, “Problemi islamskog preporoda” i “Islamska deklaracija”. Ove knjige prevedene su na nekoliko jezika i objavljene u više zemalja. Godine 1999. objavio je knjigu “Moj bijeg u slobodu”, a 2000. godine knjigu “Sjećanja” (autobiografski zapis). 2004. su objavljena sabrana djela Alije Izetbegovića u 10 tomova.

Dobitnik je niza priznanja i nagrada kao što su Nagrada kralja Fejsala, medalje Centra za demokratiju iz Vašingtona, a najuticajniji španski list, madridski “El-Mundo” izabrao je Aliju Izetbegovića 1995. za ličnost godine u svijetu.

Istanbulski Marmara univerzitet dodijelio mu je 1997. godine titulu počasnog doktora pravnih nauka za doprinos zaštiti ljudskih prava, uspostavu mira, ali i kao uglednom pravniku. Na forumu u Kran Montani 1998. godine dobitnik je prestižne nagrade za unapređenje ljudskih prava.

Bosniaks.info

Back to top button