KAKO JE GOVORIO KARADŽIĆ: SARAJEVO ĆE BITI KARAKAZAN ZA 300.000 MUSLIMANA (VIDEO)

Ovo nije dobro što vi radite. Ovo je put na koji vi želite izvesti Bosnu i Hercegovinu, ista ona autocesta pakla i stradanja kojom su krenule Slovenija i Hrvatska. Nemojte misliti da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak, jer se muslimanski narod ne može odbraniti ako rat bude ovdje.“

To su riječi Radovana Karadžića iz 14. oktobra 1991. kada je uputio nedvosmislenu poruku šta slijedi u Bosni i Hercegovini.

Karadžić je samo nekoliko dana kasnije, u presretnutom razgovoru, rekao sljedeće:

“Moraju znati da oko Sarajeva ima 20.000 naoružanih Srba, pa to nije normalno, pa oni će nestati. Sarajevo će biti karakazan u kojem će izginuti 300.000 muslimana. Pa oni nisu normalni.”

Ako ko ne zna šta je “karakazan”, to je turcizam koji se može prevesti kao “crni kazan”, ali u prenesenom smislu znači “mrak mraka”.8. aprila već su počeli napadi na Sarajevo, a Karadžić je za beogradske medije izjavio kako će “Srbi osloboditi Sarajevo, bilo sporazumom, bilo drugim sredstvima”.

Prilikom svojih mnogobrojnih gostovanja n televizijama u Srbiji i RS-u, isticao je kako će se “srpske zemlje ujediniti”, kao i da “granice na Drini više neće biti”

Tokom iznošenja završne riječi istakao je kako se u Haagu ne sudi njemu, “nego cijelom srpskom narodu”.

“Tužilaštvo Haškog tribunala duboko vrijeđa Srbe izmišljanjem optužbe o udruženom zločinačkom poduhvatu. Srbi su najteži narod za lidera, jer ne slušaju i nisu ovce da im se može nešto nametnuti. Tužilaštvo svojim slabašnim aluzijama bez pravog dokaza pokušava da uvede Sudsko vijeće u zabludu da iz neobaveznih rečenica izvlači zaključke – rekao je Karadžić i dodao da je namjera Srba bila da zaštite ono što imaju u BiH te da je bilo zločina koje su činili pojedinci i paravojne formacije, ali da oni nisu imali nikakve veze sa institucijama RS”, rekao je Karadžić.

U svom posljednjem intervjuu pred izricanje presude koji je dao za Birn, istakao je kako je “priča o Srebrenici preuveličana”.

“Što se Srebrenice tiče, ono što se desilo u stvarnosti je dovoljno loše, pa nam nikakvo uveličavanje ne pomaže da dođemo do razumijevanja i mira među nama. Nepotrebno ubistvo jednog jedinog čovjeka je užasavajuće, a kamoli ubistvo sigurno najmanje nekoliko stotina ljudi, što je, naprimjer, neupitni broj žrtava s povezima. Oni koji su to uradili prije svega su neprijatelji Srba, a zatim neprijatelji tih porodica, a onda i muslimanske zajednice.

Isto važi i za 3.500 srpskih žrtava na istom području. Sad, mogli bismo upoređivati ko je bio okrutniji, ko je ubio više žena, djece i starijih, ko je prerezao više vratova, odrezao više ušiju i genitalija, ali to ne bi trebalo biti za medije, nego radi konsenzusa u pravednoj i kompetentnoj srpsko-muslimanskoj komisiji za istinu, kad za to dođe vrijeme. Sve drugo bi samo pogoršalo stvar”, rekao je

dn-vijesti

Back to top button