Stanovnici Srebrenice i Zvornika uznemireni zbog najave razgraničenja | Alivuković: Niko nema pravo privatnu imovinu davati Srbiji

Neriješeno pitanje granica između BiH i Srbije, na području općina Srebrenica i Zvornik, o čemu su nedavno razgovarali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, ponovo je uznemirilo mještane ovih općina čije kuće i imanja gravitiraju područjima hidroelektrana Zvornik i Bajina Bašta..

Kako nam je kazao Nermin Alivuković, zamjenik načelnika Srebrenice, predstavnici ove općine nisu uključeni u rad bilo kakvog tijela na državnom nivou koje se bavi pitanjem granice sa Srbijom.

Znam da Srbija traži dio zemljišta oko Hidroelektrane Bajina Bašta, koje je u velikom dijelu privatno vlasništvo Bošnjaka. Ovo je veoma osjetljivo pitanje i o tome ne mogu jedan ili dva čovjeka razgovarati i dogovarati, a prije svega mora biti uključena i lokalna zajednica.

Riječ je o imanjima na koja se, nakon rata, ljudi još nisu vratili, njihove kuće su porušene, ali to ne znači da to nije njihovo vlasništvo – kaže Alivuković. Smatra da bi se dogovor o dijelu zemljišta koje je uz samu hidroelektranu mogao postići, ali da je nedopustivo da se ono daje drugoj državi. Alija Tabaković, predsjednik Skupštine općine Srebrenica, u izjavi za naš list ističe da predstavnici Bošnjaka u Srebrenici moraju biti uključeni u proces razgraničenja sa Srbijom, posebno što ova država traži dio teritorije koja je u privatnom vlasništvu..
Državna komisija – Nemamo precizne informacije koliko je to teritorije koju Srbija želi razmijeniti sa BiH, ali vijest o tome već je uznemirila vlasnike zemljišta uz obalu jezera Perućac. Ne bi bilo dobro da se od toga napravi problem i nadam se da će nadležna državna komisija voditi računa o interesima naših građana – kazao nam je Tabaković. Nema rješenja za koncesiju  Dvije trećine jezera Perućac, koje je nastalo gradnjom Hidroelektrane Bajina Bašta, nalaze se na oduzetoj imovini srebreničkih Bošnjaka, zbog čega je Srbija godinama prije agresije Srebrenici plaćala koncesije. Za sada nema informacija koji dio teritorije uz Hidroelektranu Zvornik Srbija traži od BiH. – Za trećinu teritorije općine Bajina Bašta, Srbija plaća oko milion KM. Prošle godine formirana je zajednička komisija na nivou Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije, koja je trebala riješiti pitanje duga Srbije Srebrenici po osnovu koncesione naknade, čak smo i mi kao općina imali neke inicijative, ali, nažalost, do danas nema rješenja – navodi Alivuković..

avaz.ba

 

Back to top button