EKSKLUZIVNO – Prvi intervju Nasera Orića nakon presude: Bio sam vitez na bojnom polju, ne stidim se svojih djela!

Naser Orić, komandant odbrane Srebrenice, svoj prvi intervju nakon oslobađajuće presude danas na Sudu BiH dao je za Faktor. Orić je kazao kako niti u jednom momentu nije pomislio da bi presuda mogla biti bilo šta drugo do oslobađajuća. Kaže kako nije ukaljao ruke, da se časno borio i da će to, budući da je politička situacija na Balkanu takva, očigledno morati dokazivati do kraja života, ali da je na to spreman.

 

 

Naser Orić FOTO: MUHIDIN ŽIVOJEVIĆ

Naser Orić FOTO: MUHIDIN ŽIVOJEVIĆ

 

Nakon što su se slegli prvi utisci, kako gledate na današnju presudu. Jeste li bili nervozni uoči njenog izricanja? 

 

-Nisam bio nervozan jer sam na samom početku, odmah nakon čitanja optužnice znao ishod svega ovoga, zato što sam se osjećao nevinim i znao sam kakvi su moji postupci bili. Ja sam bio vitez na bojnom polju i ne stidim se svojih djela ni u jednom segmentu. Žao mi je što je došlo do izbijanja rata i što smo morali da se sukobljavamo jedni s drugima, ali nisam ja izmislio rat. Žao mi je porodica i s jedne i s druge strane što su morale da se nađu u ovom bosanskom loncu, ali šta je tu je.

 

To znači da niti u jednom momentu niste očekivali drugačiji ishod suđenja? 

 

-Odmah nakon iznošenja dokaza znao sam da ćemo pobijediti, odnosno da će pravda pobijediti. Ni u malom mozgu nisam očekivao, nisam imao dileme niti 0,1 promil da ćemo izgubiti ovaj predmet, jer na osnovu stanja na terenu – znao sam sve šta se dešavalo, tako da ne može meni nametnuti neko nešto, neku krivicu. Jedino da je tu bilo nešto politički montirano, na to ja ne mogu utjecati, ali kad su u pitanju materijalni dokazi nema teoretske šanse da mi dokažu išta.

Ministrica pravde Srbije Nela Kuburović danas je izjavila da vjeruje da će Viši sud u Beogradu, pred kojim se, kako je rekla, i dalje vodi postupak protiv Vas za navodna ubistva devet civila, nastaviti da vodi ovaj slučaj. Kakav je Vaš komentar na tu izjavu?

-Ja o tome uopće nemam pojma. Ja odgovaram vlastima BiH i Haškom tribunalu, a agresorima – zna se kako im odgovaram!

 

Plašite li se možda novih optužnica? Svojevremeno je ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač najavio da je u toku nova istraga protiv Vas?

 

-Kad je riječ o Draganu Lukaču, ja o zločincu neću da pričam. Prvo on treba da odgovara za svoja zlodjela, vezano za Prijedor, on zna to vrlo dobro. Tako da, uopće me ne može plašiti.

 

Mislite li da ćete se ikad moći osjećati potpuno slobodno, da Vam stalno “ne visi nad glavom” neka nova optužnica? 

 

-Pa ne mislim, s obzirom na sveukupno stanje na bh. političkoj sceni. Ja sam im najbolja moneta za potkusurivanje i kad god zatreba kakva politička priča, onda oni to rješavaju preko mojih leđa. Ja sam to već “ofrštuljio”, naučio, tako da moram sad ove svoje žene pitati da li mogu oženiti još i ovu jednu advokaticu da imam, da mi ne idu pare iz kuće.

 

Hoće li biti neki konkurs za tu nevjestu, ili kako?

 

-Pa ne znam, ako bude novi proces onda moram sebi ove pravnice i novinarke… (smijeh)

 

Na svakom ročištu imali ste veliku podršku svojih saboraca i predstavnika udruženja. Koliko vam znači ta podrška?

 

-Meni je najveća satisfakcija što su moji borci, moji ratnici i njihove porodice bili svakog momenta uz mene, što se kaže pod jastukom, pod glavom. To je ono što me drži i što mi daje snagu i elan, a sve drugo što se tiče tih novih navodnih optužnica – ja sam tu, ja ne bježim. Ja sam se borio za ovu državu i planiram u ovoj državi i da umrem.

 

Autor: Meldiana Mulaosmanović

IB.com/Faktor.ba

Back to top button