FIFA / Cristiano Ronaldo najbolji fudbaler svijeta u izboru FIFA-e

Portugalac Cristiano Ronaldo, fudbaler madridskog Reala proglašen je za najbojeg fudbalera svijeta u 2017. godini, u izboru Međunarodne fudbalske federacije – FIFA.

U izboru za najboljeg fudbalera svijeta učestvovali su kapiteni i selektori svih svjetskih reprezentacija, akreditovani novinari i navijači putem interneta.

Cristiano Ronaldo je proglašen za najboljeg fudbalera, dok je najbolja fudbalerka sezone Lieke Martens. Nagradu za najboljeg fudbalera svijeta uručili su Brazilac Ronaldo i Argentinac Maradona. Ovo je za Portugalca peta nagrada za najboljeg fudbalera svijeta.

Izabran je i najbolji tim sezone, a 11 najboljih čine: Gianluigi Buffon, Dani Alves, Marcelo, Sergio Ramos, Leonardo Bonucci, Luka Modrić, Toni Kroos, Andres Iniesta, Lionel Messi, Neymar, Cristiano Ronaldo.

Najbolji trener u 2017. godini je sasvim zasluženo trener madridskog Reala Zinedine Zidane koji je osvojio La Ligu i Ligu prvaka u prošloj sezoni. Najbolja trenerica je Sarina Wiegman selektorka Holandije.

Nagradu Ferenc Puškaš za najljepši pogodak u 2017. godini dobio je Olivier Giroud za pogodak protiv Crystal Palacea prvog dana 2017. godine.

Za najboljeg golmana izabran je čuvar mreže Juventusa Gianluigi Buffon.

Nagarda za najbolje navijače uručena je pristalicama škotskog Celtica. FIFA Fair Play nagrada otišla je u ruke Francisa Konea, fudbalera Slovačkog koji je spasio život golmanu Bohemiansa u Češkoj Republici.

Back to top button