Jasmin Nurković, “Mladi heroj” iz Novog Pazara: Sa svojih 30 godina postao najmlađi doktor nauka na ovim prostorima

Naučni istraživač u oblasti matičnih ćelija i asistent na Departmanu biomedicinskih nauka Državnog univerziteta u Novom Pazaru dr Jasmin Nurković jedan je od petnaest dobitnika nagrade “Youth Heroe” (Mladi heroj) u oblasti nauke i obrazovanja u Srbiji.
Eminentni profesori i javne ličnosti su na konkursu Exit fondacije i Naftne industrije Srbije (NIS) krajem prošle godine među petnaest najboljih mladih naučnika, starosti do trideset godina, izabrali Jasmina, nakon što su ga za tu nagradu prijavili njegovi studenti. Cilj pokretača konkursa je da se “Mladi heroji” u Srbiji izvuku iz anonimnosti, predstave javnosti i promovišu kako bi postali inspiracija, ponos i uzor za cijele generacije

Novopazarski “Mladi heroj” je medicinski fakultet završio prije roka, kao najbolji student pokupivši tokom studija niz nagrada i priznanja. Sa 29 godina ima doktorat iz medicine i cilj mu je da uz pomoć matičnih ćelija liječi naše ljude.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA) Jasmin ističe da je velika satisfakcija naći se u odabranom društvu “Mladi heroji”, ali što se ove nagrade tiče, navodi da je jako važno da se u ovom vremenu poremećenih vrijednosti, identiteta, standarda i krize uspjeha, napravi jasna razlika između pravih i lažnih rezultata.

Da bi se dobio status mladog naučnika i istraživača matičnih ćelija, pored osnovnih i potrebnih znanja iz medicine i drugih znanja potrebni su i strani jezici. U nauci je, isitče, posebno je potrebno poštenje, etika i posvećenost.

“Cilj mi je da se u našem društvu razvija malo drugačija svest o poštovanju i priznanju drugih uspjeha i pozitivnih priča. Ima mnogo ljudi u Novom Pazaru sa fantastičnim rezultatima koji su prepoznati u drugim gradovima i zemljama”, navodi Jasmin uz opasku da sam pokušava da afirmiše uspješne pojedince iz sandžačke regije i šire.

Pariranje Medicinskom fakultetu u Beogradu

 

Jasmin je kao jedan od najuspješnijih svršenika Medicinskog fakulteta u Beogradu, uz podršku tadašnjeg rektora i osnivača Državnog univerziteta u Novom Pazaru Ćamila Doličanina 2011. godine započeo naučno istraživački rad u Laboratoriji za ćelijsku kulturu i matične ćelije. Rezultati istraživanja na matičnim ćelijama hrskavice koljena do kojih su došli Jasmin sa svojom ekipom i mentorom Zanom Doličanin publikovani su u drugom svjetskom, po značajnosti, časopisu iz te oblasti.

“Prvim rezultatima kada su objavljeni, 2014. godine, smo u potpunosti parirali Medicinskom fakultetu u Beogradu. Mi smo nastavili sa novim rezultatima i evo ovih dana te nove rezultate šaljemo jednom japanskom časopisu. Ponosan sam na to jer smo pokazali da se ozbiljna nauka može raditi u jednom malom gradu, na periferiji jedne siromašne zemlje, sa vrlo skromnim sredstvima, ali sa dobrim timom i dobrim idejama”, ističe Nurković i podsjeća da je tema matičnih ćelija danas su svijetu “top tema”.

Pošto je doktorant na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu, gdje rade vrhunskih stručnjaci iz oblasti matičnih ćelija, poput Miodraga Stojkovića (u naučnim krugovima citiran više od deset hiljada puta) Nurković je to shvatio kao nesvakidašnju priliku da nešto napravi.

“Uz profesora Stojkovića su i Nebojša Arsenijević i Vladislav Velarević, koji su gosti na stranim univerzitetima i urednici ozbiljnih stranih naučnih časopisa, iskoristio sam priliku zajedničkog rada sa njima. Na početku smo imali zajedničke radove, sada polako postajemo samostalni. Vrlo ponosno ističem da je naš naučni rad od 2014. godine, objavljen u časopisu sa impact faktorom 7,7 jer najbolji naučni časopisu u Srbiji ima imact factor 0,3.”, pojašnjava mladi dr Nurković.

Pored angažmana na istraživanju matičnih ćelija hrskavice, Jasmin je doktorant medicinskih nauka, specijalizant fizikalne medicine i asistent na fakultetu. Oženjen je i ma jednoipogodišnjeg sina. Kaže da ima vremena za sve pogotovo za porodicu. Slaže se da je, pored velike želje i talenta, u Srbiji teško baviti se naukom.

“U Srbiji je teško da se čovek bavi nekom ozbiljnom naukom, možete onda misliti koliko je to teško u Novom Pazaru. Primer za to je da smo neki potrošni materijal za laboratoriju naručili od pre dve godine, od sredstava dobijenih iz projekta, a on treba da stigne ovih dana. Neka satisfakcija za mladog istraživača je što se neki njegovi rezultati publikuju u stranom časopisu pa to ima priliku da čita Japanac, Amerikanac, Nemac…i da ga, ako im se to svidi, citiraju ili da ponove eksperiment. To mu pričinjava zadovoljstvo”, govori o svojoj poziciji Nurković i dodaje da je do sada 35 puta citiran.

Prema njegovim riječima Državni univerzitet u Novom Pazaru, kao najmlađi državni Univerzitet u Srbiji, nakon decenije postojanja već je profilisao svoje kadrove i oformio brendove čime će, podvlači, dati doprinos razvoju Novog Pazara kao akademskog i naučnog centra, a samim time i razvoju regije općenito.

Konstatuje da se u današnjem sistemu vrednosti stvara lažnih uspjeh mladog čovjeka time što je postigao neki uspjeh zahvaljujući nekim ljudima ili stvarima koje nisu poštene i onda se od tako mlade osobe pravi “uspješna osoba” koja će širiti svoje kriterijume i svoje sisteme vrednosti, što je potpuno nakaradno.

Sada već uspješan i “citiran” naučnik Jasmin Nurković pored već pristiglih ponuda sa dva strana univerziteta ne razmišlja da ode vani za stalno, već smatra da se dobrim timom “mala Evropa” može napraviti i u Novom Pazaru.

Regenerativna medicina u Novom Pazaru

 

Do prije nekoliko godina se smatralo da samo neki organi, ili tkiva, u organizmu imaju sposobnost obnavljanja, ali je sada, kazuje dr Nurković, poznato da svaki organ uz pomoć matičnih ćelija može biti obnovljen. Potpuno nova oblast u okviru regenerativne medicine je regenerativna rehabilitacija koja se bavi oporavkom mišića i nerava nakon oštećenja, kao i oporavkom nervnog sistema nakon propadanja hrskavice.

“To je toliko aktuelna tema gdje, upravo mi iz male laboratorije možemo dati svoj doprinos. Izolujemo matične ćelije dobijene iz medicinskog otpada, podkožnog masnog tkiva i zubne pulpe (izvađenog zuba koji se baca). Tako dobijene matične ćelije mogu da se usmere u druge, potpuno funkcionalne ćelije. Mi ih usmeravamo u ćelije hrskavice, ćelije kosti i ćelije novog masnog tkiva. To znači da mi, na eksperimentalnom nivou, možemo da dobijemo ćelije hrskavice koje mogu da zemene propalu hrskavicu na kolenu, u ramenu, skočnom zglobu. Možemo da dobijemo ćelije koje mogu da premoste nesrastao prelom prilikom teže povrede”, objasnio je dr. Nurković.

Anadolu Agency (AA)

Back to top button