OVAKO SU SAMO BOSANCI Zarađene pare u Švedskoj uložio u Podrinje: Otvorio turistički kompleks i zaposlio povratnike…

Uprkos jakoj kiši, veliki broj gostiju je učestovao svečanom otvaranju ugostiteljsko-turističkog objekta RIBLJI RESTORAN ‘GOSTIONICA’ GLODI, u zvorničkom naselju Glodi pored rijeke Drinjače.

Kompleks već prima svoje goste, iako je još uvijek u izgradnji. Zarađeni novac u Švedskoj, u rodno mjesto odlučio je uložiti Mehmed Ademović, koji je na porodičnom imanju uložio velika sredstva sa ciljem poboljšanja uslova života na ovom području.

Projekat podržava i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, koje u suradnji sa UNDP-om finansira insfraskturne projekte, odnosno asfaltiranje puta i izgradnju mosta koji vode do ovog kompleksa, dok je ribnjak i ostale prateće objekte finansirao upravo Ademović, koji je na ovom kompleksu zaposlio i povratnike.

Osim ministra Edina Ramića i njegovog savjetnika Nisveta Mujanovića, koji su od samog početka pratili razvoj ovoga projekta, svečanoim otvaranju su prisiustovali i predstavnici UNDP-a, odnosno Aleksandar Prieto, šef UNDP ureda u Srebrenici.

Ovoj svečanosti je prisustovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a, kao i načelnici oppžćina Zvornik i Kalesija, te predsjendik Skupštine u Vladi TK.

Pored velikog broja komšija i rodbine iz BiH i dijaspore, podršku Ademoviću su dali i brojni uspješni Podrinjci, među kojima je i Azmir Husić.

– Federalno Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglive kontinuirano ulaže u povratak.
U Zvorničkom mjestu Glodi, gdje su devedesetih godina počinjeni stravični zločini, do sada su se vratili deseci povratnika, koji obnavljaju svoja imanja i pokušavaju vratiti život u ovo mjesto. Jedan od njih je Mehmed Ademovića iz ovog mjesta, koji živi u Švedskoj. Uložio oko pola miliona KM u turističko-ugostiteljski kompleks, koji je danas otvoren, a gdje planira zaposliti povratnike u Zvorničke Glodi.

U oporavak povratinčkog mjesta Glodi, kod Zvornika, Federalno ministarstvo za raseljene osobe, u saradnji sa UNDP, do sada je uložilo preko pola miliona KM. Sanirana je infrastruktura i time stvoreni uslovi za održivi povratak mještana ovog sela.

Mehmed Ademović, jedan od povratnika, danas je u Glodima, na svom rodnom ognjištu, otvorio ugostiteljsko-turistički kompleks. Ovdje će zaposliti oko 15 povratnika.

‘Obzirom da sam bio u Glodi 1992. i 1993. Godine, odlučio sam da se vratim u svoj kraj. Prema mom proračunu vidio sam da sa malo sredstava mogu da napravim dobar potez koji će značiti i BiH, RS-u i Federaciji’, kazao je Mehmed Ademović, povratnik u Glodi, Zvornik.

Sanacija mostova na prilazu ovom ugositteljsko-turističkom kompleksu u Glodima, projekat je Ministarstva za raseljena lica i UNDP. Kažu, i u narednom periodu nastavit će ulagati u oporavak Zvorničkih Glodi.

‘Pomogli smo prateću infrastrukturu. Skupa sa UNDP-em imamo u planu pomoći izgradnju pristupnih mostova, a s druge strane planiramo izgradnju osavremenjavanja putne mreže u Glodima, ranije je to bio projekat vodosnadbijevanja’, kazao je Edin Ramić Federalni ministar za raseljene osobe.

‘Treba dosta raditi kada je u pitanju infrastruktura i treba podržati taj razvoj. Mi se više fokusiramo na rad malih i srednjih preduzeća, razvoj poljoprivrede, nismo toliko uključeni u razvoj turizma, ali postoji potencijal, kroz ovaj projekat, izgradnjom mosta dajemo mogućnost i lakši prilaz ovom otvorenom restoranu u Glodi’, kazao je Aleksandar Prieto, šef UNDP ureda u Srebrenici.

Otvaranje turističko-ugostiteljskog kompleksa svjetao je primjer razvoja ovog mjesta. Širenjem ovog kompleksa povećat će se i broj radnih mjesta, što će u velikoj mjeri doprinijeti ubrzanju procesa povratka u ovo mjesto.

— Uprkos veoma nepogodnim vremenskim prilikama, uspjeli smo zabilježiti dio ambijenta u ugostiteljsko-turističkom kompleksu u Glodima…
Svakako da preporučujemo da isti posjetite se, te uživate u divnom prirodnom ambijentu pored rijeke Drinjače.

Back to top button