Najgluplja izjava Bakira Izetbegovića u proteklih 20 godina

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović otkrio je nakon zadnje sjednice Predsjedništva ove stranke ko su potencijalni kandidati za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda ispred SDA.

”Kao kandidate za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine vidim premijera na državnom nivou, dvojicu predsjedavajućih u domovima, te zamjenika predsjednika SDA Adila Osmanovića. Ostali potpredsjednici SDA su nešto mlađi”, rekao je Izetbegović.

Ovom izjavom Izetbegović je potvrdio da će se pregovori oko budućeg kandidata za bošnjačkog člana u Predsjedništvu BiH voditi između Osmanovića, Denisa Zvizdića, te Šefika Džaferovića i Safeta Softića.

Izjava decenije

Adil Osmanović rođen je 1963. godine, Denis Zvizdić 1964., Šefik Džaferović 1957., a Safet Softić 1965. godine. Dakle, najmlađi među ova četiri potencijalna kandidata je Softić, koji će u izbornoj 2018. godini imati 53 godine.

S 53 godine iza sebe, Softić neće biti čovjek za penziju, ali isto tako neće biti ni neko za koga bi se Izetbegović mogao uhvatiti kao primjer mladima da i oni u ovoj zemlji imaju priliku za svoju šansu u društvu, odnosno politici. Pogotovo kada vidimo trendove u svijetu.

Novoizabrani austrijski kancelar Sebastian Kurz ima samo 31 godinu, što su godine za koje naši politički predstavnici smatraju najbolje za lijepljenje predizbornih plakata.

Premijer Kanade Justin Trudeau ima 46 godina, francuski predsjednik Emmanuel Macron 41, grčki premijer Alexis Tsipras 43, makedonski premijer Zoran Zaev 43, dok nova premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern ima samo 37 godina.

Bakir Izetbegović je direktno poslao poruku mladima

Lider španske opozicije i Socijalističke partije, te vjerovatno budući španski premijer, Pedro Sanchez ima 45 godina, a većina opozicionih lidera u Evropi, s ozbiljnim šansama da uskoro preuzmu predsjedničke i premijerske pozicije u svojim zemljama, su ljudi s najviše 40 ili 45 godina.

Bosanka Aida Hadžialić ima 30 godina, a kada je postala ministrica u vladi Švedske imala je samo 27 godina, dok je Alma Zadić na nedavno održanim izborima u Austriji sa samo 33 godine ušla u parlament.

Hadžialić i Zadić, po Izetbegovićevom mišljenju, su nešto mlađe, tako da bi one, da su kojim slučajem ostale u BiH, te da su članice SDA, svoju šansu dočekale za nekih, minimalno, 20 do 25 godina.

Isticanjem da su „ostali potpredsjednici stranke nešto mlađi“, Bakir Izetbegović je direktno poslao poruku mladima u ovoj zemlji da je njihov zadatak da lijepe plakate, a da će priliku da odlučuju u politici dobiti tek u poznim godinama.

Bhdijaspora.net

Back to top button