SA NATO-om NEMA ZAFRKANCIJE: Pogledajte šta će biti sa Dodika i RS-a nakon sinoćnje rezolucije…

SA NATO-om NEMA ZAFRKANCIJE: Pogledajte šta će biti sa Dodika i RS-a nakon sinoćnje rezolucije…

Iz NATO Štaba Sarajevo su za N1 komentarisali usvajanje Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske te su nam kazali kako su svjesni različitih stavova u BiH u vezi toga.

Na naše pitanje koliko bi ovakva Rezolucija i ovakav stav iz RS mogao ugroziti NATO put Bosne i Hercegovine su odgovorili:

“Kao što važi i za svaku drugu državu, na BiH je da odluči o svojoj budućnosti. NATO ne tjera nikoga da se pridruži Savezu. To je suverena odluka suverenih država”, istakli su te dodali:

“Na zahtjev vlasti BiH, NATO Štab Sarajevo podržava reformu odbrane otkada je uspostavljen krajem 2004. godine, daje stručne savjete i pruža pomoć BiH u njenim nastojanjima u kontekstu reforme odbrane i Partnerstva za mir. Svjesni smo različitih stavova u BiH u vezi ovih pitanja. NATO će nastaviti raditi sa institucijama BiH pružajući podršku njenom dugotrajnom vanjskopolitičkom cilju punih euroatlantskih integracija”.

Pročitajte Rezoluciju o proglašenju vojne neutralnosti RS

Glasovima vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a usvojena je rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a.

Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske

1.

Republika Srpska je trajno opredjeljena za poštovanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine nastale međunarodnim ugovorom uz garancije velikih sila i potpise Srbije i Hrvatske. Dejtonski sporazum je dio međunarodnog prava i njegovi aneksi kao provedbeni sporazumi mogu se mijenjati samo uz sporazume strana – Republike Srpske i Federacije BiH.

2.

Po Ustavu Republika Srpska je jedinstven i nedjeljiv ustavnopravni entitet u sastavu Bosne i Hercegovine, samostalno obavlja svoje ustavotvorne, zakonodavne, izvršne i sudske funkcije koje nisu izričito Aneksom 4. – Ustavom BiH, dodijeljene institucijama Bosne i Hercegovine.

3.

Teritorija Republike Srpske je jedinstvena, nedjeljiva i neotuđiva u skladu sa članom 3. Dejtonskog sporazuma i Aneksom 2. Dejtonskog sporazuma pod nazivom Sporazumom o graničnoj liniji između entiteta i odnosnim pitanjima. Teritorija Republike Srpske u procentu 49% i 51% teritorije Federacije su neotuđivo pravo u okviru međunarodno priznatih granica Bosne i Hercegovine. To potvrđuje i Arbitražna odluka kojom je uspostavljen Brčko-distrikt Bosne i Hercegovine kao suvlasništvo (kondominijum) oba entiteta, bez uspostavljanja teritorije Bosne i Hercegovine.

4.

Teritorija Republike Srpske ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti joj se može utvrditi i upisati drugo svojstvo. Svaki pokušaj uskraćivanja svih suverenih prava nad teritorijom Republike Srpske smatraće se kršenjem ustavnog poretka i međunarodnog prava i neće proizvoditi pravno dejstvo.

5.

Republika Srpska je opredjeljena da svaki budući status koordiniše sa Republikom Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma. U skladu s tim Narodna skupština Republike Srpske donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti Republike Srpske u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u Republici Srpskoj na kome bi se donijela konačna odluka o tom pitanju.

6.

Narodna skupština utvrđuje obavezu svih organa i institucija Republike Srpske na provođenje ove Rezolucije, primjenjujući ustavne nadležnosti Republike. Svako suprotno postupanje biće sankcionisano u skladu sa zakonom.

7.

Narodna skupština obavezuje na poštovanje ove Rezolucije i sve predstavnike iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine, jer su birani u Republici Srpskoj koja je po ustavu i zakonu izborna jedinica. Obaveza se odnosi i na predstavnike iz Republike Srpske u međunarodnim organizacijama i forumima.

8.

Narodna skupština obavezuje Vladu i sve druge organe i institucije da obavještavaju Narodnu skupštinu o aktivnostima koje preduzimaju na sprečavanju pokušaja kršenja Dejtonskog sporazuma i Ustava Republike.

9.

Prethodno doneseni akti Narodne skupštine Republike Srpske koji se odnose na punopravno članstvo u vojnim savezima, prestaju da važe.

N1 / es-infoo.com