TUGA, ELDIN SAM SEBI PREPUŠTEN: Otac mu je u zatvoru, majka ga je napustila kad je imao 4 godine

TUGA, ELDIN SAM SEBI PREPUŠTEN: Otac mu je u zatvoru, majka ga je napustila kad je imao 4 godine

“Ovo je moj novi prijatelji Eldin iz sela Mehurići kod Viteza. Momak koji mi je pokazao u pravom smislu tih riječi šta znači hrabrost, borba, i volja za životom.

ELDIN

Moj prvi susret s njim je bio u ponedjeljak kad sam ga sreo kako stopa na Vjerenicama između Zenice i Viteza. Stao sam mu na vrh Vjetrenica već 15-ak kilometara od Zenice. Koje je sam prepjeŠacio uzbrdo idući prema Vitezu dalje i nadajući se onako da će neko stati, jer nije navikao da ga život miluje.

Na moje pitanje šta radi gdje ide. Odgovorio mi je živi u Djackom domu u Zenici gdje ide u školu i krenuo je u Mehurice jer mu otac treba da izadje iz zatvora i da ga vidi. Otac mu je u zatvoru u Busovači već godinu dana radi šumske krađe,tj. Bespravne sječe šume. Ja nisam mogao da vjerujem da to vidim i cujem, toliku ljubav prema ocu, da dijete ide 15 kilometara pjeske i presao bi jos 15km do Viteza i 20 km do Mehurica samo da ga vidi na par sati jer se on mora vratiti u zatvor. Dobio je dopust da izadje zbog dobrog ponašanja.

ELDIN1

Majka ih je napustila prije 4 godine. Tako da je dijete samo sebi prepušteno.

Jučer me zove i kaže kako su mu rekli da mora napustiti Dom jer je školska godina gotova i da tu više ne može spavati. Tu je bar imao smjestaj i hranu.

ELDIN2

Dok sam tražio smještaj i razmišljao o propasti ovog skolsko-obrazovnog sistema, i tolikim nemarom,bezobrazlukom i krahom države,socijalne pomoći i svih moralnih vrijednosti prema djetetu od 14 godina koji mene stranca pita ima li gdje ostati?! Nazvao me i rekao da mu je otac poslao ključ preko nekog prijatelja od kuće u kojoj su živjeli zajedno prije nego je otac otišao u zatvor.

Danas sam otišao da ga posjetim i odnesem osnovne namirnice, nešto odjeće i ostao bez riječi.

Slike Vam mogu barem dio pokazati suvišno je išta pričati.

ELDIN3

Pa molim sve vas koji su u mogućnosti da pomognemo ovom djetetu, da mu barem ovaj wc i kupatilo sredimo, nabavimo još odjeće i omogućimo da ima koliko-toliko normalne uslove za život.

Ime ovog dječaka je Eldin Memić iz sela Mehurići, zaseok Višnjevo, svi oni koji žele pomoći mogu posjetiti ovog dječaka lično i uvjeriti se u kakvom stanju živi jedan dječak od 14 godina.

Jasmin.T/Cazin.NET/ es-infoo.com

Back to top button