USKORO ĆETE MORATI DA PLATITE AKO ŽELITE U ZEMLJE EU: Evo koliko će koštati i šta to znači za vas…

USKORO ĆETE MORATI DA PLATITE AKO ŽELITE U ZEMLJE EU: Evo koliko će koštati i šta to znači za vas…

Sa uvođenjem budućeg evropskog mehanizma za registrovanje stranih posjetilaca (ETIAS), ulazak u zemlje članice Šengen zone počeće da se naplaćuje, kako bi donio između 500 miliona i dvije milijarde eura prihoda godišnje, navodi portal EurActiv.fr.

Na podsticaj Francuske i Njemačke, Evropska komisija se sprema da uvede mehanizam obaveznog registrovanja, inspirisan američkim sistemom ESTA, a on će se odnositi na državljane zemalja koje nisu članice EU, a nisu im potrebne vize za ulazak u Šengen zonu.

Sa iznosom od 13 eura koliko bi koštao ulazak, po ugledu na američki sistem, registrovanje bi donijelo više od 500 miliona eura evropskom budžetu.

Građani zemalja članica jedinstvenog tržišta će biti pošteđeni plaćanja, u skladu sa propisom o slobodnom kretanju.

Svrha projekta ETIAS je, kako navode njegovi zagovornici, da ojača bezbijednost EU, mada neimenovani britanski i francuski izvori tvrde da je finansijski aspekt važniji, jer bi ovaj projekat mogao da postane novi izvor prihoda za EU.

Evropski budžet je, naime, u opadanju, kako pokazuje revizija koja se odnosi na period 2014-2020, i sredstva nedostaju dok potrebe rastu, pa bi 500 miliona eura koliko bi ETIAS mogao da donese Uniji do 2020. bila dobrodošla suma.

Američki sistem ESTA trenutno putnika košta 14 dolara, a ukupno je Sjedinjenim Američkim Državama donio pozamašne svote, od 177,8 miliona dolara 2013. do 193,2 miliona 2015. godine kada je u zemlju ušlo 13,8 miliona ljudi, pokazuju podaci koje je Stejt department dostavio portalu.

Što se Evrope tiče, istovijetan sistem registrovanja bi mogao da donese i više novca, s obzirom na to da je Evropa prva turistička destinacija u svijetu, sa 609 miliona turista koliko ih je zabilježeno 2015. od ukupno 1,2 milijarde na svjetskom nivou, prema podacima Svjetske turističke organizacije.

Prema procjenama Evropske komisije na osnovu sedmodnevnih testova na granicama EU, zemlje članice Šengen zone primile su 2014. godine 30 miliona ljudi iz zona kojima nisu potrebne vize, a taj broj bi trebalo da poraste na 39 miliona 2020. godine.

Međutim, nije sigurno da će cijena ulaska biti 13 eura, već postoje negovještaji da bi ona mogla da bude veća, navodi portal.

Sada se postavlja pitanje da li će i Britanci morati da plaćaju ulazak u Šengen zonu ukoliko istupe iz jedinstvenog tržišta.

Komisija je mudro odlučila da Britaniju ne obuhvati ovim projektom, koji treba da bude predstavljen u novembru, navodi portal EurActiv.fr.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rud je priznala da će Britanci možda prvi put morati da plaćaju vize kako bi posjetili EU, prenio je Bi-Bi-Si.

es-infoo.com/EurActiv.fr.

mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f