ŠTA VI MISLITE JE LI OVO UREDU| Tužilaštvo neće goniti Dodika: On može vrijeđati žrtve genocida kako mu volja…

ŠTA VI MISLITE JE LI OVO UREDU| Tužilaštvo neće goniti Dodika: On može vrijeđati žrtve genocida kako mu volja…

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa su 11. juna 2015. godine podnijele krivičnu prijavu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog, kako se navodi, izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Na adresu navedenih udruženja stigao je odgovor Tužilaštva Bosne i Hercegovine u kojem ih obavještavaju da neće biti provedena istraga po ovoj prijavi jer, kako su naveli, ne postoje osnovi sumnje da je prijavljena osoba počinila predmetno krivično djelo.

U krivičnoj prijavi stoji da je Milorad Dodik navedeno krivično djelo počinio na način da je u više navrata prilikom javnih istupa sa krajnjom bezobzirnošću i bez elementarnog pijeteta omalovažavao žrtve zločina koje su pripadnici političkog i vojnog kadra Republike Srpske počinili za vrijeme rata od 1992. do 1995. godine, pri čemu je posebno otvoreno u više navrata negirao zločin genocida u Srebrenici, čime je kod žrtava, ali i ostalog stanovništva Bosne i Hercegovine, izazvao veliku nelagodu, bijes i gnjev, a da sve to ima za posljedicu stvaranje razdora i netrpljivosti među narodima BiH, konkretno između bošnjačkog i srpskog naroda, obzirom da ovakve izjave imaju za cij omalovažvanje žrtva bošnjačkog naroda, stoji u prijavi koju su potpisali predsjednici navedenih udruženja Murat Tahirović i Munira Subašić.

“Mogu raditi šta god hoće majkama Srebrenice, negirati, sipati sol po ranama, neće biti procesuirani”, kazala je za N1 Munira Subašić.

Tahirović navodi da su iznenađeni s odlukom Tužilaštva BiH s obzirom na obrazloženje.

“Nisu uspjeli prikupiti dokaze i da je iz tih razloga postupak bezpredmetan. Iznenađuje me da Tužilaštvo nije uspjelo doći do originalnog članka, ali u svakom slučaju nam je ostao period žalbe od osam dana i danas ćemo se konslutovati sa advokatima”, kazao je Tahirović za N1.

N1 / es-infoo.com

Back to top button