SAZNALA SE STRAŠNA ISTINA: Pogledajte ko je natjerao Ameriku da izda Bosnu i napravi RS…

SAZNALA SE STRAŠNA ISTINA: Pogledajte ko je natjerao Ameriku da izda Bosnu i napravi RS…

Na papiru je sve isto, u praksi nešto sasvim drugo. Niko nema ništa protiv činjenice da je Dejton donio mir. Ipak, na budućnost dejtonske BiH se gleda iz više uglova. Današnji politički akteri imaju različite stavove. Prvi čovjek Republike Srpske tvrdi da je Dejtonski mirovni sporazum raspakovan nasiljem visokog predstavnika, koji je nametao Zakone i mjenjao karakter samog porazuma. Milorad Dodik, poručuje, da neki novi Dejton ne dolazi u obzir.

Mirovna konferencija održana je u Mirovnoj bazi Raj Peterson. Trosedmični razgovori nekoliko puta su bili pred raspadom.

Ipak, pegovarači su bili u Ohaju sve dok se nisu dogovorili. Potpisnik ispred BiH je bio Alija Izetbegović, Franjo Tuđman ispred Hrvatske, a Slobodan Milošević ispred Savezne Republike Jugoslavije. Najveći krivac što se o Dejtonu raspravlja i 21 godinu kasnije je međunarodni faktor. To je gotovo jedinstven stav iz Republike Srpske.

Raspakivanje Dejtona značilo bi nastavak sukoba. Ratni ciljevi – politička sredstva. To bi bio najgori scenario – poruka je srpskog člana Predsjedništva BiH.

Bez unutrašnjeg dogovora nema promjene ustavnog okvira u BIH. Poručili su to danas iz Sarajeva ministri spoljnih poslova BiH i Slovačke.

Temelj Dejtonskog ustava je uspostavljanje BiH sa dva ravnopravna entiteta FBiH i Republike Srpske. Sada se zagovara i treći entitet. To bi automatski značilo raspakivanje Dejtona, što za Republiku Srpske može da ima velike posljedice.

Šta nam je donio Dejton? Na ovo pitanje politika i struka imaju jedan odgovor. Građani drugi.

Pregovori koji su trajali od 1. do 21. novembra bili su pravi primjer “šatl dipkomatije”. To je podrazumjevalo da među posvađanim stranama posreduju diplomate. Njihov zadatak je bio da nasamo sa Izetbegovićem, Miloševićem i Tuđmanom dogovoraju dijelove sporazuma, koji su potom ozvaničeni u jedan.

Preuzeto sa : es-infoo.com

Back to top button