TUGA DA VAM SRCE PUKNE: Pogledajte šta su istražitelji pronašli u novotvorenoj grobnici u Vlasenici…

TUGA DA VAM SRCE PUKNE: Pogledajte šta su istražitelji pronašli u novotvorenoj grobnici u Vlasenici…

Nakon višednevnog pretraživanja danas je iznad naselja Tugovo na području općine Vlasenica otrkivena primarna masovna grobnica iz koje je ekshumirano najmanje deset tijela za koja se pretpostavlja da su Bošnjaci ubijeni 1992. godine. Broj pronađenih žrtava nije konačan.

Zbog pretpostavke da bi se na lokalitetu Podpećina i u blizini moglo nalaziti još posmrtnih ostataka, istražitelji će sutra i narednih dana nastaviti sa pretraživanjem terena, a pretaživanje se vrši i ručno i mašinski.

˝Do sada smo uspjeli otkriti deset kompletnih posmrtnih ostataka koji su pomiješani, ali se radi o kompletnim posmrtnim ostacima i utvrdili smo da se od njih deset radi o dvjema osobama ženskog spola srednje životne dobi. Evidentna su i vidljiva oštećenja na posmrtnim ostacima koja se mogu dovesti u vezu sa uzrokom smrti i to su strijelne ozljede˝, izjavio je dr. Vedo Tuco, koji sa saradnicima od 1996. godine radi na otrkivanju masovnih grobnica, utvrđivanju identiteta i načinu stradanja žrtava širom Bosne i Hercegovine.

Sa područja Vlasenice kao nestali se vodi preko 500 osoba, a posljednja grupa živih Bošnjaka ovo je mjesto napustila 13. septembra 1992. godine. Muškarci koji su se tih dana zatekli u Vlasenici, prisilno su odvedeni u koncentracioni logor Sušica, gdje je mučeno i ubijeno preko 1.600 civila, a njihova su tijela dobro sakrivena u gustim šumama u okolini Vlasenice.

˝Šta je karakteristika ove grobnice? Ne razlikuje se ništa posebno od ostalih, jedino po tome da je tako dobro prikrivena i bila je dobro skrivena. Dugo vremena smo je tražili i jučer smo uspjeli da je lociramo˝, rekao je dr. Tuco.

Prema riječima Lejle Čengić iz Instituta za nestale osobe BiH, do informacija se došlo radom istražitelja na terenu i na temelju izjava svjedoka.

˝Za ovom grobnicom tragamo već 15-ak dana. Prije 15 dana vršili smo pretraživanje mašinski i tada nismo pronašli ovu grobnicu. Sada kada smo se pomjerili nekoliko desetina metara od te lokacije pronašli smo masovnu grobnicu˝, kazala je Čengić.

N1 / es-infoo.com

Back to top button