FOTO Salkić u Foči: Raduju me bolji međuljudski odnosi i zapošljavanje povratnika

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je, 20. oktobra 2017. godine, posjetio opštinu Foča, gdje se sastao sa Izetom Spahićem, predsjednikom Skupštine opštine i Zoranom Elezom, zamjenikom načelnika.


Salkic Posjeta Foca (4)

Domaćini su potpredsjednika upoznali sa političkom situacijom na području opštine, realizacijom projekata kao što su toplifikacija bolnice, izgradnja mosta i studentskog doma, ali i sa potrebama za realizacijom projekata koji se odnose na elektrifikaciju i putnu infrastrukturu. Na sastanku je iskazana potpuna opredijeljenost za investicije na području ove opštine, te iskorištavanje turističkih potencijala, s ciljem otvaranja novih radnih mjesta.

Posebna pažnja je posvećena projektima koji se tiču povratničke populacije, a nakon čije realizacije će imati korist svi građani opštine Foča.

-Obradovan sam onim što sam čuo na sastanku. Raduje me ovakav međuljudski, komšijski i kolegijalni odnos i saradnja u Foči. Raduje me i da je značajan broj projekata u realizaciji u ovom gradu, da nemamo ozbiljnih problema koje smo imali u ranijem periodu. Kada je u pitanju povratnička populacija, Bošnjaci na ovom prostoru imaju potpunu podršku, razvijaju se i organiziraju svoj život i sigurno da ću ja učiniti koliko je god moguće da dođe do realizacije nekih projekata, kazao je Salkić.

Nakon sastanka, potpredsjednik je posjetio i čuvenu Aladža džamiju, čija je izgradnja još uvijek u toku, i gdje se trenutno izvode radovi na postavljanju izolacije na centralnoj kupoli.

Tokom boravka u Foči, Salkić je posjetio i kompaniju „FL Wood“, čija je osnovna djelatnost proizvodnja rezane građe i peleta, a koja zapošljava oko 80 radnika u Foči.

Ova kompanija, kako su objasnili direktor Dževad Aletić i vlasnik iz Egipta Mohamed El Azbar, zapošljava 50 posto povratnika, a u kompletnoj grupaciji, u kojoj se nalaze i firme u Ustikolini i Čajniču, zaposleno je oko 220 radnika.

-Ovo je primjer jedne pozitivne investicije, a nas posebno raduje činjenica da je u ovoj kompaniji zaposlen veliki broj povratnika. Također, drago nam je da se proizvodi ove kompanije u velikoj mjeri izvoze i mi pozivamo sve investitore da dođu na prostor entiteta RS i investiraju, poručio je Salkić, dodajući kako je ohrabren i najavama novih investicija koje će doprinijeti novom zapošljavanju Bošnjaka povratnika.

Potpredsjednik se danas na Tjentištu sastao i sa predstavnicima Bošnjaka iz istočne Hercegovine i Gornjeg Podrinja.

(Bportal.ba)

Back to top button