THACI: APSURDNO JE DA SE GRAĐANI KOSOVA LAKŠE KREĆU KROZ SRBIJU NEGO KROZ BIH

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je kako se građani Kosova lakše mogu kretati kroz Srbiju nego kroz Bosnu i Hercegovinu, što je ocijenio “apsurdnim”, pozvavši na prevazilaženje takvih prepreka u regionu, javlja Anadolu Agency (AA).

Na Kosovu se danas održava jednodnevna Regionalna konferenciji za zaštitu i promovisanje ljudskih prava i prava nevećinskih zajednica, koju organizuje Savjetodavno vijeće za zajednice, koje funkcioniše u okviru Kancelarije predsednika Kosova.

Kosovski predsjednik je otvarajući Konferenciju naveo da je Kosovo posvećeno dijalogu za normalizaciju odnosa sa Srbijom i izgradnji dobrosusjednih odnosa sa svim zemljama regiona. Poručio je da se na regionalnom nivou može uraditi mnogo više kako bi se poboljšali komuniakcija i saradnja između država i u tom kontekstu je naveo neka od pitanja koja se mogu unaprediti, kao što je omogućavanje slobodnog kretanja građana i robe po zemljama regiona.

“Naprimjer, građani Kosova ne mogu slobodno da se kreću kroz Bosnu i Hecregovinu i obrnuto, a ono što je apsurdno je da se mogu lakše kretati kroz teritoriju Srbije, nego kroz Bosnu i Hercegovinu. Te prepreke treba prevazići”, istakao je Thaci.

Anadolu Agency (AA). / Bosniaks.info

Back to top button