Mladi Kakanjac napustio fakultet i pokrenuo proizvodnju LED sijalica

Dvadesetdvogodišnji Kakanjac Amar Museljić napustio je fakultet kako bi otvorio fabriku AM-Iskra koja se bavi proizvodnjom LED sijalica. U razgovoru za Klix.ba je izjavio kako je u životu potrebno rizikovati i raditi ono što volite.

 

amar1

Museljić je samo jedan od mladih ljudi u Bosni i Hercegovini koji je odlučio napraviti iskorak od standardnog načina života, zbog čega mu se danas dive u Kaknju i šire. LED sijalice proizvedene u Kaknju probudile su veliko interesovanje bh. javnosti.

Nekadašnji student Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu zbog finansijske situacije, ali i želje da bh. građanima ponudi domaći i kvalitetan proizvod, odlučio je napustiti fakultet i posvetiti se svojoj firmi.

“Na raspustu sam radio u Neumu u pekari kako bih zaradio novac za studiranje s obzirom na to da ekonomska situacija moje porodice nije bila dovoljno dobra za moj studij. Međutim, ni to nije bilo dovoljno da nastavim studirati i finansirati svoj život u Sarajevu, zbog čega sam odlučio napraviti firmu kojom bih zaradio sebi novac”, govori Museljić u razgovoru za Klix.ba.

Ideja da osnuje firmu za proizvodnju LED sijalica sinula mu je nakon što je na tržištu vidio cijene LED sijalica koje se proizvode u Kini i serviraju kao kvalitetan proizvod.

“Mnoge firme u Bosni i Hercegovini, pa i na Balkanu, govore da proizvode LED sijalice, ali kada uđete u srž toga vidite da se te sijalice proizvode u Kini. Shvatio sam da je proizvodnja budućnost, da bez toga država pada i da uvozom svi gubimo. Uvoz nam uništava općine, države, mlade koji nemaju posla i na kraju odlaze”, dodaje Museljić.

sijalica

Prema njegovom mišljenju, LED sijalice imaju budućnost s obzirom da čitav svijet praktikuje LED rasvjetu i iz upotrebe izbacuje halogene i tzv. “štedne” sijalice koje su štetne u slučaju razbijanja. Dodao je da LED sijalica štedi više od halogene sijalice i s deset puta manjom potrošnjom daje svjetlost kao i halogena sijalica od 100 vati.

“Sijalice koje pravi su neuništive i ideja mu je da u budućnosti cijena bude još povoljnija za bh. građane, a najbitniji faktor je garancija na kupljeni proizvod. Ovo što planiram, meni će olakšati proizvodnju, a ljudima kupovinu sijalica”, dodaje ovaj poduzetni mladić.

Firmu je otvorio pomoću kredita koji je digao u mikrokreditnoj organizaciji. Kredit još uvijek vraća, ali raduje ga činjenica da posao ide dobro i da je firma nekoliko mjeseci od registracije već napredovala nekoliko stepenica.

“Počela je proizvodnja, imam i mašinu koja proizvodi kućišta. Na početku nisam mogao proizvesti nijednu sijalicu, a danas dnevno napravim po 150 sijalica spremnih za police u marketima. Radna snaga je skupa, trenutno radim sam, ne želim uposliti radnika da mi radi za 420 KM jer znam da to nije dovoljno”, pojašnjava.

amar_sijalica

Museljićeva poruka mladima je da ne prate politiku pretjerano i da se okrenu sebi i svojim idejama. Odlazak iz Bosne i Hercegovine, prema njegovom mišljenju, nije rješenje nakon prvog pada, već eventualno nakon desetog.

“U svakoj situaciji imate pozitivne i negativne strane, ali bolje se osjećate kada gledate stvari pozitivno. Prije odlaska iz države trebalo bi da bar deset puta nešto pokušate. U našoj državi, u svakoj općini, postoje poticajni programi podrške mladima, samo treba iskoristiti šanse”, zaključio je.

Budući plan kakanjske firme AM-Iskra je proizvodnja LED sijalica za automobile, a cilj je da za nekoliko godina bh. ulice, kuće, proizvodne hale i druge objekte osvjetljavaju AM-Iskra LED sijalice.

(Bportal.ba/Klix.ba)