Predsjednik SFRJ i njegovo potomstvo: Ko su i gdje su potomci Josipa Broza Tita?

Ostalo

Puno se priča o ostavinskoj raspravi koja bi trebala da konačno razrješi status imovine koja se veže uz doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, ali šta je sa njegovim potomcima – ko su i gdje žive danas?

Prema podacima, koji su istina od prije nekoliko godina, porodična “situacija” je bila slijedeća.

Aleksandar Mišo Broz

Sa Hertom Haas, koju je upoznao 1937. godine u Parizu i koja je bila poznata ljevičarka, Tito je dobio sina Aleksandra Mišu Broza (74). Po zanimanju on je pravnik, perfektno govori pet stranih jezika i godinama je bio direktor u zagrebačkim firmama “Prvomajska” i “Ina”. Radio je i kao diplomatski predstavnik Hrvatske u ambasadama u Moskvi, Kairu i Džakarti, a nekoliko godina se i penzionisao.

Andrej Broz

Mišo Broz ima sina Andreja koji je diplomirao na moskovskom univerzitetu Lomonosov i radi kao konsultant u kompaniji “Kombis” i živi u Zagrebu gdje u slobodno vrijeme uzgaja – povrće. Za sebe kaže da živi kao i svaki drugi obični građanin Hrvatske.

Saša Broz

Mišina kćerka Saša je poznati režiser i uglavnom radi u pozorištu. Bivša je direktorica Istarskog narodnog pozorišta.
Joško Broz

Joško Broz, Titov omiljeni unuk, vodi kafanu “Čuburska lipa” u Beogradu, a prije nekoliko godina je osnovao i političku partiju

pod imenom Komunistička partija Srbije. Zaninimljivo je da je Joškov sin Nebojša u srbijanskoj policijskoj akciji “Sablja”, izvedenoj nakon ubistva premijera Zorana Đinđića, uhapšen zbog posjedovanja nelegalnog oružja.

Joško je jedno od troje djece Titovog sina Žarka koji je inače Titov sin iz njegovog braka sa Ruskinjom Pelagijom Belousovom.

Edvard Broz

Drugi Žarkov sin Edvard je 1992. izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj mu je poginuo prijatelj Gojko Popović. Iako je u krvi imao 2,05 promila alkohola, Edvard je sjeo za volan i zbog toga je optužen za izazivanje nesreće u pijanom stanju.

Sin i otac – Žarko i Josip Broz

Žarko Broz je umro 1995. godine.

Svetlana Broz

Njegova kćerka Svetlana je ljekar, pisac i član nekoliko uglednih nevladinih organizacija i već godinama živi u Sarajevu.

Zlatica Broz

Druga Žarkova kćerka Zlatica je penzionerka i živi u Beogradu.
Puno se priča o ostavinskoj raspravi koja bi trebala da konačno razrješi status imovine koja se veže uz doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, ali šta je sa njegovim potomcima – ko su i gdje žive danas? Prema podacima, koji su istina od prije nekoliko godina, porodična “situacija” je bila slijedeća. U nastavku pogledajte još fotografija od pomenutih potomaka, nadamo se da vam se sviđaju naši članci!

2-info.club

Back to top button