Salkić u Dubrovniku: Dijaspora važan faktor u izgradnji moderne evropske BiH

Salkić u Dubrovniku: Dijaspora važan faktor u izgradnji moderne  evropske BiH
Na tribini, koju su organizovali Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Dubrovačko-neretvanske županije, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Dubrovnika i SDA Hrvatske – ogranak Dubrovnik, istaknuta je važnost nastavka borbe za Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, ali i za vrijednosti koje stoljećima krase našu zemlju, saopćeno je iz Kabineta entitetskog potpredsjednika.

Iako je Bosna i Hercegovina i nakon okončanja rata konstantno izložena raznim nasrtajima i napadima politika koje su završavale na smetlištima historije, Salkić je istakao da se uprkos svemu ne smije nikada odustati od izgradnje moderne evropske zemlje, u kojoj će bh. dijaspora biti izuzetno važan faktor.

“Naša domovina je suočena sa velikim iskušenjima i izazovima. Destruktivne politike i političari još uvijek ne odustaju od podjele naše zemlje. Naša obaveza kao najmnogoljudnijeg naroda je da čuvamo jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu i da sve ostale koji vole ovu zemlju okupljamo oko izgradnje moderne multietničke zemlje”, ukazao je Dalkić.

U ovom procesu bh. dijaspora mora imati veliku ulogu.

“Jedan od naših prioriteta treba biti čvrsto uvezivanje dijaspore sa domovinom. To uvezivanje mora biti realizirano i kroz ekonomiju, kulturu, obrazovanje, ali i kroz učešće u demokratskim procesima. Kako Bosna i Hercegovina mora brinuti o dijaspori, tako i dijaspora mora brinuti o svojoj domovini. Svaki bh. građanin koji živi u inostranstvu ima obavezu da pomogne domovini”, poručio je Salkić.

Potpredsjednik je istakao da ga posebno raduje dobra organizovanost Bošnjaka u mnogim gradovima u inostranstvu, kao što je slučaj sa Dubrovnikom, gdje su bh. građani dobro uvezani kroz razne organizacije, te uz razne manifestacije i projekte desetljećima čuvaju i njeguju vlastiti identitet.

“Vaša dobra organizovanost je za pohvalu i taj primjer trebaju slijediti i mnogi drugi. Pozivam vas da tu organizovanost iskoristite i da snažnije učestvujete u demokratskim procesima u Bosni i Hercegovini, te da se uključite u Aktivnu mrežu Bošnjaka, koja će donijeti višestruku korist i za vas i za domovinu”, kazao je na tribini potpredsjednik Salkić.Piše Klix