Državljani Afganistana pokušali ući u BiH s falsificiranim pasošima Pakistana

Državljani Afganistana pokušali ući u BiH s falsificiranim pasošima Pakistana
Službenici Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo 27.10.2017. godine nisu dozvolili ulazak šesterici državljana Afganistana nakon što su prilikom graničnih provjera dali na uvid i pokušali ući u Bosnu i Hercegovinu s falsificiranim službenim pasošima Pakistana.

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigli su letom iz Istanbula. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „falsificiranje isprave“, o događaju je obaviješten tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo. Prema njegovom nalogu, u skladu sa Zakonom o strancima, državljani Afganistana su prekršajno procesuirani, falsificirani pasoši privremeno oduzeti, a njih šesterica vraćeni u Istanbul.

oduzeti-falsificirani-pasosi-pakistana

Ilegalni migranti otkriveni na području Gacka i Bihaća 

Službenici JGP-a Trebinje 28.10.2017. spriječili su dvojicu državljana Alžira u ilegalnom prelasku državne granice. Otkriveni su u graničnom pojasu na području Gacka, a na teritoriju BiH stigli su iz Crne Gore.

Istog dana službenici JGP-a Izačić na području Bihaća u ilegalnom prelasku granice otkrili su dvojicu državljana Alžira. Ilegalni migranti su, u skladu sa Zakonom o strancima, prekršajno procesuirani i predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima na daljnje postupanje.

Otkrivena dva slučaja falsificiranja u Bijeljini  

Službenici JGP-a Bijeljina 29.10.2017. na MGP-u Popovi otkrili su dva slučaja falsificiranja isprava. Na ulasku u BiH kontrolom Suzukija, crnogorskih registarskih oznaka, otkrili su falsificiranu vozačku dozvolu Ruske Federacije koju je na uvid dao državljanin pomenute zemlje G.A. (1986.). Prilikom graničnih provjera teretnog motornog vozila Scania i priključnog vozila Kässbohrer, registarskih oznaka Republike Srbije, službenici ove jedinice uočili su prepravke broja šasije. Vozilom je upravljao J.R. (1959.), državljanin Srbije.

Prema naredbi tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela falsificiranja isprava, osobe, vozila i vozačka dozvola predati su službenicima Stanice granične policije Badovinci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Državljanin Crne Gore s Interpolove potjernice pokušao ući u BiH s podacima druge osobe  

Službenici JGP-a Hum 29.10.2017. lišili su slobode S.K. (1971.), državljanina BiH. Graničnim provjerama utvrđeno je da je za njim Policijska uprava Visoko raspisala potragu zbog krivičnog djela „utaja“. Kontroliran je pri ulasku u BiH na MGP-u Hum i predat službenicima PU Visoko.

Dan ranije, 28.10.2017. na letu iz Eindhovena lišen je slobode F.K. (1992.) jer je ustanovljeno da je za njim Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona raspisalo potragu zbog krivičnog djela „prevara“. Službenici JGP-a Aerodrom Tuzla predali su bh. državljanina pripadnicima MUPTK.

Službenici JGP-a Trebinje 27.10.2017. pri ulasku u BiH na MGP-u Deleuša lišili su slobode B.A. (1985.) nakon što je graničnim provjerama ustanovljeno je da je za njim Interpol Beograd raspisao potjernicu zbog krivičnog djela „neovlašćena proizvodnja, posjedovanje i stavljanje u promet opojnih droga“. Prilikom graničnih provjera utvrđeno je i da B.A. koristi putnu ispravu Srbije u koju su uneseni lični podaci druge osobe, ali s njegovom fotografijom, te je s falsificiranom ispravom pokušao prijeći granicu. Prema naredbi tužioca Okružnog tužilaštva u Trebinju, putna isprava je privremeno oduzeta, a protiv B.A. bit će dostavljen izvještaj zbog počinjenja krivičnog djela „falsificiranje isprave“. Državljanin Crne Gore B.A. predat je službenicima Sudske policije Suda BiH.

Službenici JGP-a Velika Kladuša 27.10.2017. pri ulasku u BiH na MGP-u Velika Kladuša zadržali su bh. državljanina A.A. (1997.) nakon što je utvrđeno da je za njim Policijska stanica Bihać raspisala potragu zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo „krađa“. Predat je službenicima PS-a Bihać.

 

(Vijesti.ba)

Back to top button