Potvrđena kazna Fatimi Durak zbog ubistva bebe u zvorničkom selu

Fatima Durak (35) iz Bijeljine pravosnažno je osuđena na 17 godina zatvora zbog ubistva dvadesetomjesečnog Lazara Rebića u selu Donja Kamenica kod Zvornika. Slučaj ubistva bebe u avgustu prošle godine šokirao je javnost.


600_1509382026collage_zvornik_ubistvo_

Prema navodima iz pravosnažne presude, osuđena Durak živjela je u vanbračnoj zajednici sa Mijatom Stankićem (39), ujakom ubijenog Lazara, kome je Centar za socijalni rad dodijelio skrbništvo nad žrtvom, ali i još jednom dvanaestomjesečnom bebom nakon što je njegova sestra napustila djecu.

Iako je Stankić pomogao Durakovoj nakon zločina tužilaštvo ga nije teretilo, već je tokom sudskog postupka imao ulogu svjedoka.

Durakova je tako pravosnažno osuđena jer je u avgustu prošle godine ubila bebu tako što je prvo udarila, nakon čega je maleni Lazar pao na beton i preminuo usljed teških povreda glave.

Nakon ubistva Durakova je pobjegla iz sela, a ujak je u namjeri prikrivanja tragova ubistva beživotno tijelo bebe umotao u krpe i najlonsku kesu, te odnio i zakopao u obližnju šumu.

Zločin je otkriven nakon što je otac ubijene bebe, Slađan Rebić, 18. avgusta prošle godine policiji prijavio nestanak djeteta. On je prijavio da je Fatima Durak u noći između 16. i 17. augusta dečaka uzela od njegove bake.

Policija je nakon kraće potrage pronašla Durakovu u Živinicama, ali ne i malenog Lazara.

Tokom saslušanja Durakova i Stankić su priznali zločin, a zatim su otkrili i lokaciju na kojoj je bilo zakopano beživotno tijelo bebe.

Istragom je utvrđeno da su ubijeni Lazar i njegov mlađi brat živjeli kod Stankićevih, jer ih je majka napustila.

Otac Slađan Rebić nije bio u mogućnosti da se brine o djeci zbog posla pa su djeca dodijeljena njegovoj majci, koja je živjela u istoj kući sa Fatimom i njenim vanbračnim suprugom.

Okružno tužilaštvo u Bijeljini zatim je podiglo optužnicu protiv Fatime Durak, dok je ujak bio pošteđen.

Svi detalji suđenja ostali su do danas sakriveni od očiju javnosti.

Đorđe Vasić, advokat Fatime Durak, za “EuroBlic” objasnio je da je ujak izbjegao osuđujuću presudu jer prema važećem zakonu najbliži srodnik može biti amnestiran ukoliko pomogne u prikrivanju najtežih zločina.

Vasić smatra da je tokom suđenja došlo do bitnih povreda prava na suđenje, jer su Durakovu tokom istrage ispitali bez prisustva branioca, a policija je upravo na osnovu takvog iskaza došla do beživotnog tijela dječaka.

Zbog svega navedenog advokat navodi da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH.

“Nije problem osuditi, ali isto tako treba pružiti nekome pravo da se brani po zakonu. U ovom slučaju donesena je preoštra kazna, a sud nije prihvatio dokaze odbrane”, naveo je advokat Vasić.

Nakon hapšenja Fatime Durak i otkrivanja beživotnog tijela ubijene bebe, uslijedila su šokantna svjedočenja komšija i poznanika osumnjičene.

Prema ovim svjedočenjima, ubica i njen vanbračni suprug Mijat Stankić često su bili pijani.

Kobnog dana, 16. avgusta prošle godine, Durakova je pričala na telefon, a maleni Lazar je plakao, što je iznerviralo ubicu. Nakon ovoga Durakova je udarila Lazara koji je pao i udario glavom od beton ispred kuće i preminuo.

(Bportal.ba/Blic

Back to top button