Sjećanje na organizatora otpora, policajca i tužioca Ševala Bašića: Heroj koji je slušao srce i ostao da brani svoju čaršiju

Heroji, oni najbolji među nama, kada je najviše trebalo, dolazili su tiho i neprimjetno. Ali, njihova djela u najtežim vremenima su bila velika i ostavila su dubok trag. Takav je bio naš saborac, kolega i prijatelj Ševal Bašić iz Živinica, koji je nakon kratke i teške bolesti preminuo 27. avgusta 2017. godine.

 

seval-basic-zajedno

-U današnjoj Bosni i Hercegovini, nažalost, heroji i odlaze tiho i neprimjetno. Zbog toga, na ovaj način, mi želimo sačuvati sjećanje na velikog čovjeka, koji je dao ogroman doprinos u odbrani naše domovine, u policijskoj i tužilačkoj profesiji, ali i generalno kompletnom društvu svojim aktivnostima, navode iz Saveza policije Tuzlanskog kantona 1991-1995.

Ševal Bašić je rođen 1. jula 1960. godine u Svojatu kod Živinica. Osnovnu školu je pohađao u rodnom mjestu i Živinicama, a Srednju školu unutrašnjih poslova „Mijo Kerošević – Guja“ završio je u Sarajevu 1979. godine. Iste godine počinje raditi kao policajac u Tuzli. Pravni fakultet u Sarajevu završio je 1989. godine.

Seval-Basic (1)

-Ovaj heroj i organizator otpora u živiničkom kraju, početkom devedesetih godina je iz Tuzle, gdje je u policijskim strukturama radio na vrlo odgovornim mjestima, prebačen u Živinice i postavljen za komandira policijske stanice Živinice, i sa drugim patriotama se aktivno uključio u pripremanje patrioskih snaga za odbranu  domovine. Nosilac je raznih odlikovanja, kao što je Orden Patriotske lige, čovjek koji je ostavio značajnog traga u historiji Živinica i njene okoline, kažu Ševalove kolege i saborci.

Ubrzo je postavljen za načelnika Stanice javne bezbjednosti Živinice, gdje je primijenio stručnost i profesionalizam ranije stečen u Tuzli, istovremeno se snažno zalažući za poštivanje zakonitosti, reda i poretka, te vojnim putem očuvanje suvereniteta i integriteta Republike Bosne i Hercegovine i njenih institucija.

-Kao načelnik SJB opštine Živinice među prvima je uočio i shvatio nacionalnu neurav­noteženost kada je u pitanju sastav policije SJB Živinice. Zbog toga se energično za­lagao da se izvrši nacionalno balansiranje sas­tava policije, pa je jedan od organizatora sla­nja kursista na kurs za policajce u Hrvatsku iz reda boš­njačkog naroda. Po povratku ovih mladića iz Hrvatske, oformio je vod policije za specijalne namjene koji je bio spreman za izvršavanje najsloženijih za­dataka u očuvanju mira i sigurnosti svih gra­đana. Takoder, jedan je od organizatora slanja dobrovoljaca za pomoć Kula Gradu u Zvorniku, napisano je u knjizi “Živinice na braniku sjeveroistočne Bosne”.

U to vrijeme, bez imalo razmišljanja, rahmetli Ševal se javio nadležnim u Živinicama i stavio se na raspolaganje. Kasnije je priznao da je od svojih rođaka i prijatelja imao pozive da sa porodicom ode van granica BiH, kako bi imao lagodan i komforniji život.

-Slušajući srce i vođen patriotizmom, sve sam to zanemario, i baš kao i moji mnogi saborci iz tog vremena, ostao sam da branim svoju državu. Stavio sam se na raspolaganje svojoj čaršiji, svojim Živinicama i preuzimam jednu od najtežih i najodgovornijih pozicija – načelnika policije – ispričao je Ševal svojim saborcima.

Seval-Basic (2)

U takvom teškom vremenu punom iskušenja i na takvoj poziciji, Bašić je tada stekao mnoge protivnike i neprijatelje. Zbog učestvovanja u zaustavljanju velikosrpskih planova, bio je meta agresora i vrha JNA, a kulminacija se desila u martu 1992. godine, kada su mu prijetili raketnim napadom na njegovu porodičnu kuću.

-Njegovi neprijatelji iz JNA i drugi, kada su vidjeli da se radi o profesionalcu i patrioti, koji je odlučno stao u odbranu domovine, krenuli su u brutalni obračun. Ova činjenica je malo poznata, ali su tada ispalili pancirnu probojnu granatu, koja je za nekoliko metara promašila njegovu i pogodila kuću njegovog komšije. Osim materijalne štete, nikome se ništa nije dogodilo, kažu Bašićeve kolege.

Svoj patriotizam i građansku angažovanost rahmetli Ševal je pokazao i u godinama nakon agresije. Od 1996. do 2013. godine je radio kao tužilac u Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona, nakon čega odlazi u penziju. Kroz svoje penzionerske dane se posvetio svojim saborcima gdje je formirao udruženje „Živinička policija 91-95“,  te je aktivno radio na osnivanju sličnih saveza, udruženja ili udruga po čitavoj državi.

(Bportal.ba)

 

Back to top button