VIDEO Dan kada je otišao Kapetan Hajro: Jedan od najvećih heroja BiH

Danas se navršava 25 godina od smrti brigadnog generala, heroja oslobodilačkog rata, Hajrudina Mešića koji je život izgubio u Nezuku u pokušaju uspostavljanja koridora ka opkoljenoj Kamenici.

hajro-mesic

Njegovi saborci kažu kako bi, da je Hajro poživio, taj koridor sigurno bio probijen. Teško je to tvrditi, ali da je tada probijen koridor, vjerovatno se 1995. godine ne bi desila Srebrenica-kažu saborci.

Hajrudin Mešić, sin Mehe i Zejfe, rođen je 1959. godine u Ugljeviku. Kapetan Hajro. Zmaj od Majevice. Brigadni general. Zlatni ljiljan. Heroj oslobodilačkog rata. Jedan od najvećih bosanskih sinova.

Osmogodišnju školu završio je u Srednjoj i Donjoj Trnovi. Po završetku osnovne škole pohađao je i završio podoficirsku školu JNA u Sarajevu. Tokom službe u JNA, završio je vojnu akademiju JNA u Beogradu i dobio čin kapetana. Prije agresije na BiH bio je komandir CJB Ugljevik. Nakon što su okupirani Bijeljina i Zvornik, organizovao je Teritorijalnu odbranu, a bio je prvi komandant 1. teočanske brigade.

Poginuo je na današnji dan u naselju Nezuk kod Sapne 1992. godine.

Ukopan je na šehidskom mezarju u Sniježnici, na području općine Teočak.

„Nakon smrti za vaše ime neće se vezivati natpis na nadgrobnoj ploči, već vaša djela“ piše na spomen – obilježju Hajri Mešiću, koje je izgrađeno na mjestu pogibije u Nezuku.

(Bportal.ba)

 

Back to top button