BOSANCI SE MASOVNO VRAĆAJU IZ DIJASPORE U BIH: SAIB SMAJIĆ ‘ZAMIJENIO ULICE NEW YORKA ZA MAKADAM LIPOVCA’…

Selo Lipovac je od centra Srebrenice udaljeno 11 kilometara. Smješteno je na zapadnoj strani općine Srebrenica,a desno od toka rijeke Jadar koja protiče pored ovog sela.

Dio puta je asvaltni, a dio makadamski u prilično dobrom stanju. Pred rat u naselju je živjelo 29 domaćinstava. Danas je napravljeno desetak kuća. Među povratnicima u selo Lipovac je i porodica Smajić.

Saib Smajić se prije nekoliko godina vratio iz Amerike i kaže da je „zamijenio ulice New Yorka za makadam Lipovca”. Uz pomoć Fedralnog ministarstva za izbjeglice, opštine Srebrenica i vlastitih sredstava Smajić je otvorio farmu pilića u svom rodnom Lipovcu.

Nekako je najbolje na svome. Ja sam se vratio i odlučio da živim ovdje i radim. Uspio sam u svom naumu da otvorim firmu pilića. U svemu tome mi je pomoglo Federalno ministarstvo za izbjeglice i opština Srebrenica na čelu sa načelnikom koji su mi pružili podršku. Potpisao sam ugovor sa firmom „Ovako” i evo već nekoliko mjeseci radimo intenzivno. Kapacitet farme je 7500 pilića i mi smo isporučili već tri turnusa. Farma pilića „SS Lipovac” je prva na području mjesne zajednice Sućeska. Cijela porodica je angažovana na radu jer ima posla – kaže Smajić koji dodaje da mu je nekad i teško naći radnike da rade.

Teško nalazim radnike kada je isporuka pilića i čišćenje. Bez obzira što su dobre dnevnice, teško se nalaze radnici. Prijatelji dođu i pomognu, ali nekad moram ići u druge opštine da nađem radnike jer u Srebrenici ima i dosta onih koji neće da rade – istiće Smajić

U radovima na farmi Saibu i njegovoj supruzi intenzivno pomažu i Saibovi roditelji Sakib i Merka iako su u poznim godinama.

Sakib kaže da mu je drago da je njegov sin uspio da ostvari svoj cilj, te da su „projekti kao što je farma pilića garant povratka i ostanka onih koji se vraćaju na svoja ognjišta”

Makadamski dio puta u dužini od oko 2,5 kilometara kojim se dolazi do Lipovca otežava dolazak kamiona kada je isporuka pilića, ali Smajić vjeruje da se sve „prepreke mogu prevazići kada se hoće raditi”.

SAIB SMAJIĆ SE PRIJE NEKOLIKO GODINA VRATIO IZ AMERIKE I KAŽE DA JE „ZAMIJENIO ULICE NEW YORKA ZA MAKADAM LIPOVCA”. UZ POMOĆ FEDRALNOG MINISTARSTVA ZA IZBJEGLICE, OPŠTINE SREBRENICA I VLASTITIH SREDSTAVA SMAJIĆ JE OTVORIO FARMU PILIĆA U SVOM RODNOM LIPOVCU.

Izvor : ciknovosti.com
Back to top button