Po čemu je specifičan originalni Dejtonski sporazum iz Predsjedništva BiH i šta hoće Dodik

Originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma koji pripada Bosni i Hercegovini nalazi se u sefu Arhiva Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma koji pripada Republici Hrvatskoj


Samo su države potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma dobile originalne primjerke, a onaj koji je pripao državi BiH se, suprotno ranije objavljenim informacijama, nalazi u Arhivu Predsjedništva.

Informacija o nestanku bosanskohercegovačkog primjerka Dejtonskog mirovnog sporazuma se aktuelizirala 2008. godine, kada je tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić na sjednici Predsjedništva upozorio da je iz Arhiva nestao originalni primjerak.

Istragu o “nestanku” je preuzelo nadležno tužilaštvo, čiji istražitelji, saznaje Faktor, uopće nisu izvršili fizički uvid u sadržaje Arhiva Predsjedništva BiH, već je “istraga” okončana šturim dopisom upućenim na adresu Arhiva. Originalni primjerak je, međutim, “pronađen” ljetos pri preseljenju Arhiva Predsjedništva BiH u druge prostorije.

Pored obrisa tinte i otiska olovke na poleđini dokumenta, koji neuputno dokazuju da se radi o originalnom primjerku, specifičnost bosanskohercegovačkog primjerka Dejtonskog sporazuma u odnosu na ostale primjerke zemalja potpisnica jeste potpis tadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske Miroslava Tuđmana. Umjesto na predviđenom mjestu, Tuđman se potpisao ispod odrednice “za Republiku Hrvatsku”, koja se nalazi iznad linije predviđene za potpis. Upravo taj primjerak pripao je BiH i jedan je od četiri istovjetna, koje su vlastoručno, sva četiri, potpisali Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević, te ostali koji “svjedoče” u ime Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Republike Francuske, Savezne Republike Njemačke i Ruske Federacije.

S obzirom da je jedini originalan bosanskohercegovački primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma u Arhivu Predsjedništva BiH, nameće se pitanje porijekla i autentičnosti primjerka koji je u utorak navečer navodno pronađen na Palama kod Željka Kuntoša, nekadašnjeg člana osiguranja i vozača Dragana Kalinića.

Ukoliko se zaista radi o originalnom dokumentu, čiju vjerodostojnost ni u kom slučaju ne mogu “na prvi pogled” utvrditi službenici MUP-a Republike Srpske, jedina otvorena mogućnost jeste da se radi o primjerku Republike Srbije. Ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić je, podsjećanja radi, kazao da su poslije 5. oktobra 2000. godine u Beogradu izgubljeni brojni važni dokumenti, među kojima i originalna verzija Dejtonskog mirovnog sporazuma.

S obzirom da bh. entitet Republika Srpska (RS) nije bio potpisnik Dejtonskog sporazuma, primjerak tog dokumenta namijenjen RS-u, odnosno “naš primjerak”, kako ga naziva Milorad Dodik, ne postoji. Očigledno je da aktuelni predsjednik tog bh. entiteta pokušava dezinformacijama o Kuntošu kao vozaču Alekse Buhe, tadašnjeg ministra vanjskih poslova u Vladi RS-a koji je prisustvovao ceremoniji potpisivanja u Parizu, nametnuti tezu da je na Palama pronađena “naša verzija Dejtona”, koju će, ne sumnjamo, najadekvatnije protumačiti upravo Milorad Dodik.

Buhin demant informacije da je Kuntoš bio u njegovoj pratnji, kao i činjenica da RS-u nije namijenjen primjerak Sporazuma jer taj entitet nije bio njegov potpisnik, već samo država BiH, neće spriječiti Dodika u namjeri da RS-u pridaje ulogu koju nije imao pri potpisivanju Dejtonskog sporazuma te da na svoj način interpretira njegov sadržaj, iako je on već od same ceremonije potpisivanja poznat javnosti.

Važno je napomenuti da Arhiv Predsjedništva BiH, pored originalnog primjerka, posjeduje i dvije ovjerene kopije Dejtonskog mirovnog sporazuma, koje su dostavljene iz Francuske i Hrvatske i to nakon što se u javnosti pojavila informacija da je originalni primjerak BiH nestao.

(Bportal.ba/Faktor.ba)

Back to top button