SDP i Radončićev SBB protiv da tuzlanski aerodrom nosi ime po Aliji Izetbegoviću

Skupština TK jučer nije razmatrala inicijativu koju su uputili poslanici Muamer Zukić i Midhat Čaušević, a prema kojoj bi tuzlanski aerodrom nosio naziv Međunarodni aerodrom Alija Izetbegović.

Protiv ove inicijative izjasnili su se predstavnici SDP-a i Radončićevog SBB-a. Predstavnici ovih stranaka su za portal Klix.ba ovako pokušali opravdati svoje protivljenje spomenutoj inicijativi.
Skupštinski poslanik iz reda Socijaldemokratske partije (SDP) Sabit Zekan kaže da ne podržava jednu ovakvu inicijativu.

“Nikako ne podržavam inicijativu da naš aerodrom nosi ime po Aliji Izetbegoviću. Iako poštujem njegov lik i djelo kao prvog predsjednika, mislim da nije trenutak za takvo nešto. Tuzlanski aerodrom je u povoju i nije dostigao taj stepen da nosi ime prvog predsjednika. Treba se tu sačekati”, smatra Zekan.

Sličnog su stava i u Savezu za bolju budućnost (SBB) iz kojeg ističu da se u cijeloj priči kose dvije stvari.

“Jedno je ličnost i djelo prvog predsjednika Alije Izetbegovića i o toj ličnosti možemo govoriti samo pozitivno, kao stranka i pojedinci. Ovdje je izuzetno važno da li je sada trenutak i da li je potrebno da aerodrom u Tuzli nosi bilo čije ime, posebno imajući u vidu da je slična odluka bila vezana za aerodrom u Sarajevu, a gdje je tadašnji visoki predstavnik svojom odlukom poništio prethodnu. U tom kontekstu smatramo da sada nije vrijeme da se uopće licitira i umanjuje lik i djelo rahmetli Izetbegovića”, istakao je poslanik u Skupštini TK u ime SBB-a Fuad Hadžimehmedović.Piše Saff