ŽRTVE RATA SU BIJESNE ZBOG OVOG BEZOBRAZLUKA: POGLEDAJTE KAKVU PREVARU SPREMAJU ADVOKATI RATKA MLADIĆA…

Odbrana Ratka Mladića zatražila je danas da Haški tribunal otkaže izricanje prvostepene presude, zakazano za 22. novembar, sve dok se ne utvrdi da li je on mentalno i fizički sposoban za dalje učešće u procesu.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske i general, Mladić (75) je optužen za genocid u Srebrenici; za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmjere genocida; za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, 1992-95. godine.

U danas objavljenom zahtjevu za odlaganje izricanja prvostepene presude, branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić ponovili su tvrdnju da do sada, uprskos ponovljenim zahtjevima, nisu dobili od sudskog sekretarijata cijeli medicinski dosije Mladića.

“Kako pokazuju ograničeni medicinski zapisi i snimci koji su nam dostavljeni, mišljenje je medicinskih profesionalaca da je došlo do značajnog pogoršanja stanja mozga optuženog, uključujući i najmanje jedan moždani udar od kada je u pritvoru”, piše u podnesku Mladićeve odbrane.

Odbrana tvrdi da je njen radiolog na snimcima koje im je dostavio Tribunal, kod Mladića uočio “značajno pogoršanje stanja moždanog tkiva, naročito od početka suđenja”, a da je u pisanim zapisnicima sudskih ljekara “potencijalno pogrešno predstavljena istina”.

Prije nego što je uhapšen, krajem maja 2011, Mladić je već bio preživio tri moždana udara.

Branioci navode i da se očekuje da Mladića pregledaju specijalisti iz Srbije, među kojima su neurolog i kardiolog, kao i da se “razmatra” posjeta američkog psihologa.

“Drugi zapisnici izazivaju ozbiljnu zabrinutost zbog drugih medicinskih boljki zbog kojih general Mladić ne bi bio sposoban da učestvuje u procesu ili bi to naškodilo njegovom zdravlju i donosilo rizik od smrti”, naglašava odbrana.

Zbog svega toga, Mladićeva odbrana smatra neophodnim da izricanje presude bude odloženo, a postupak obustavljen, sve dok se ne utvrdi da li je on sposoban da dalje učestvuje u procesu.

Optužnica, u dvije tačke, Mladića tereti za genocid. U pet tačaka Mladić je optužen za progon, istrebljenje, ubistva deportacije i prisilno premještanje, kao zločine protiv čovječnosti.

U dodatnih pet tačaka, Mladić je optužen je i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao kršenje zakona i običaja rata.

Suđenje Mladiću je počelo u maju 2012, godinu dana pošto je on, krajem maja 2011, poslije 16 godina bekstva, uhapšen u Srbiji i izručen u Haag.

Tužilaštvo je izvođenje dokaza protiv Mladića završilo u februaru 2014. Dokazni postupak odbrane trajao je od maja 2014. do 16. avgusta 2016.

U završnoj riječi, u decembru prošle godine, tužioci su zatražili da Mladić bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i da mu sud izrekne kaznu doživotnog zatvora.

N1

Izvor : ciknovosti.com

Back to top button