Bećirović Dodiku: Neuništiva država Bosna i Hercegovina nije propala; propao je pokušaj da se civilizuje BH. entitet RS

-Sinoć je u Dnevniku D FTV-a politički ekstremista Milorad Dodik ponovio drsku i perfidnu tezu da je Bosna i Hercegovina „propala država“. Domaći bh. političari su opet ostali „politički nijemi“ i „politički slijepi“ na ovakve podvale. Zbog toga, jasno i glasno poručujem Dodiku da država Bosna i Hercegovina nije i neće nikada propasti! Naprotiv, Bosna je najstarija država u jugoistočnoj Evropi i najizdržljivija država u Evropi koja je u zadnje dvije decenije izdržala takve blokade i opstrukcije koje ne bi izdržala ni jedna druga država u Evropi.

Da bi Bosna i Hercegovina propala i nestala moraju propasti i nestati oni koje je vole i koji su je uvijek spremni braniti. Patrioti Bosne i Hercegovine nisu nestali, oni su živi i puno oprezniji nego što su bili 1992. godine. Takvih je više od dvije trećine u državi Bosni i Hercegovini. Nikada i nikome nije bilo pametno udarati na bosansku silu, a pogotovo u današnjim vremenima. Svi oni koji su to pokušali polomili su prije ili kasnije zube i izlazili kao gubitnici.

Nije propala država Bosna i Hercegovina, kako to želi i govori Dodik, propao je, za sada, pokušaj da se unutar države Bosne i Hercegovine demokratizira i civilizira manji bh. entitet RS. Ovaj je entitet je bio i ostao antihistorijska, antidemokratska, diskriminatorska i neprirodna administrativno-teritorijalna jedinica unutar suverene i nedjeljive države Bosne i Heregovine.

Za ekstreme koji uporno ponavljaju zločinačke poruke i rade na rušenju države Bosne i Hercegovine moramo imati adekvatan odgovor. Ozbiljan odgovor nije prešućivanje i ignoriranje. Sve države koje se u prošlosti potcijenile ekstreme nisu dobro prošle. Sve, bez izuzetka.

Bosne je bilo više od hiljadu godina, ima je danas, i bit će je sigurno i u budućnosti i sa i bez entiteta. Manji bosanski entitet RS nije nikada postojao u historiji i može postojati isključivo kao administrativno-teritorijalna jedinica u državi Bosni i Hercegovini ili ga neće ni biti.

Dodik i njegovi šefovi iz Beograda moraju znati da je jedino država Bosna i Hercegovina neupitna i da o tome ne može biti nikave rasprave, a sve drugo je podložno raspravi i boljim rješenjima.

Zašto je Milorad Dodik ohrabren u pokušaju da urušava državu Bosnu i Hercegovnu?

Zašto smo dozvolili da nam postepeno nenormalnost postaje svakodnevna „normalnost“?

Zašto pristajemo na takav scenario?

Zašto je postalo „normalno“ slušati antibosanske političke poruke?

Zašto one koji se suprotstavljaju takvim politikama odmah izjednačavamo sa onima koji su ih započeli?

Zašto je omiljena teza diskreditiranja probosanskih političara postala „ne svađajte se“?

Zašto ekstremisti mogu atakovati na državu, a nama se ne dozvoljava da branimo državu jer ćemo odmah iz sopstvenog dvorišta biti optuženi da se „svađamo“?

U ovim pitanjima kriju se dijelom i odgovori.

O tome trebamo svi trezveno i dubinski razmisliti.

Građani Bosne i Hercegovine, pošteni i dobronamjerni Bošnjaci, Srbi, Hrvati i Ostali zaslužuju bolju, pravdeniju i racionalnije uređenu državu Bosnu i Hercegovinu.

Pravedna, antifašistička i slobodarska Bosna i Hercegovina će pobijediti kad-tad.

U to sam apsolutno ubijeđen.

dr. Denis Bećirović

Bosniaks.info

Back to top button