Eksplozija iznad aerodroma u Rijadu: Saudijska Arabija oborila projektil iz Jemena

Snažna eksplozija odjeknula iznad aerodroma u Rijadu. Prema još nepotvrđenim informacijama odbrambene snage Saudijske Arabije presrele su projektil iz Jemena, javlja BBC.


b_171104064

TV kanal Al Masirah koji je povezan sa pobunjenicima Houthi iz Jemena saopćio je da je projektil ispaljen na aerodrom, a saudijske snage su saopćile da su ga oborile.

Nije saopćeno da li je nastala ikakva šteta, te da li ima posljedica. Pobunjenici su ispalili raketu Borkan čiji je domet 676 kilometara.

Jemen je uništen ratom koji godinama vode snage lojalne vladi predsjednika Abdrabbuha Mansoura Hadija, kojeg je priznala i međunarodan zajednica, i onih koji su odani pobunjeničkom pokretu Houthija.

Saudijska Arabija je lider kampanje za uništenje ove pobunjeničke grupe. U subotu ujutro koalicija predvođena saudijskom vojskom izvela je zračni napad na tržnicu u sjevernoj jemenskoj provinciji Saadah za koju su kazali da je bila legitimna vojna meta. U srijedu su također izveli zračni napad na hotel u kojem je poginulo 26 osoba, čemu su svjedočili ljekari i novinari.

Koalicija je saopćila kako su se u hotelu nalazili naoružani Houthi militanti.

Klix.ba

Back to top button