POZNATA DOMAĆA GLUMICA HTJELA DA SE UBIJE SKOKOM S HOTELA: RAZLOG JE ZASTRAŠUJUĆI…

Jedna od najvećih zvijezda domaće kinematografije, legendarna glumica Mira Banjac, danas proslavlja 88. rođendan, a na njenu životnu priču malo ko ostaje ravnodušan.

– Spremam se za odlazak. Ne plašim se smrti. Tome su, verovatno, doprinele moje godine. Svesna sam da sam blizu kraja putovanja, da su mi ostale još jedna-dve stanice. Samo molim Boga da sačuvam mentalnu higijenu do kraja. Znate, život u kojem niste svesni šta se događa oko vas nije život. Ne bih volela da mi se to dogodi. Mnogo čitam i šetam. Čitanje mi pomaže da očuvam mentalnu, a šetanje fizičku kondiciju. Radim po kući, kao svaka druga žena. Kuvam, idem na pijacu, spremam stan – izjavila je Mira Banjac za “Gloriju”.

Mira Banjac rođena je 04.11.1929. godine u Erdeviku, a njeno pravo ime je Mirjana T. Banjac. Čuvena glumica pripada prvoj generaciji glumaca koja je završila Pozorišnu školu u Novom Sadu, 1950. godine, a 1970. prelazi u Beograd i biva član Ateljea 212.

Ostvarila je brojne uloge na filmu, televiziji i u pozorištu, i dobitnica je mnogih priznanja i nagrada. Svog djetinjstva Mira se nerado sjeća, međutim ni kasnije je život nije mazio…

“Jaukala sam beogradskim ulicama, bila sam na ivici da se ubijem. Morala sam da pozajmljujem novac. Prvo sam naišla na zelenaše, koji su uzimali po tri puta više i to je bio rašomon. Jednog dana sam otišla u hotel ‘Metropol’, naručila kafu, sela da napišem pismo i htela da se bacim dole”, izjavila je Mira Banjac.

Ona je najveća glumačka legenda, i dalje radi iako sa 88 godina. Život je nije mazio, ali Mira, nikada nije odustajala. Koračala je kroz život uzdignute glave.

Još u djetinjstvu odrastala je u toku strašnog rata i užasa.

“Ja, u stvari, uopšte i nisam bila dete. Bila sam, eto, neko biće. Odrasla sam u toku strašnog rata i užasa. Drugo, živela sam kod babe. Moj otac je bio Amerikanac. Doveli su ga ovde kad je imao dvadeset i neku godinu. Nije ni znao srpski, oženili su ga mojom majkom koja je bila lepa devojka”, prisjetila se u jednom intervjuu Mira Banjac, a onda nastavila da su njeni roditelji živjeli svega četiri godine zajedno, a onda se otac vratio za Ameriku, s obećanjem da će poslati njenoj mami papire za nju i malu Miru. Želio je da i one dođu. Obećanje je ispunio, ali se desilo nešto što će dugo pamtiti.

“Moji ujaci nisu dali. I tako, mi ne odosmo. Onda je majka otišla u Beograd, gde se zaposlila. Primače se rat, zatvoriše se granice između Srbije i Hrvatske, ona osta u Beogradu, ja u Erdeviku, gde sam i rođena, kod babe i tetke po ocu, koja je takođe došla iz Amerike i slabo govorila srpski. Te dve žene su se strahovito svađale, a ja sam živela u tome i u čežnji za majkom. Zbog njih dve, bake i tetke, nikada nisam naučila engleski”, ispričala je Mira Banjac.

Kada je diplomirala, odmah se udala i to za svoju prvu veliku ljubav, Andreju Jovanovića. Upoznali su se na studijama glume u Novom Sadu. Mira je već u 24. postala majka, rodila je sina Branislava Branu. Pošto je rano ostala sama, nije imala puno vremena da se posveti sinu i privatni život trpio je na uštrb karijere.

Mira Banjac je u jednom kriznom momentu razmišljala da sebi oduzme život. Nije imala para, a dugovala je dosta novca.

“Jaukala sam beogradskim ulicama, bila sam na ivici da se ubijem. Morala sam da pozajmljujem novac. Prvo sam naišla na zelenaše, koji su uzimali po tri puta više i to je bio rašomon. Jednog dana sam otišla u hotel ‘Metropol’, naručila kafu, sela da napišem pismo i htela da se bacim dole”, izjavila je Mira Banjac.

“U jednom trenutku pozvao me je Stipe Delić. Kaže hoće da radim veliku glavnu ulogu. Bila je to čuvena Marija, iz logora, zbog koje su me šišali do glave. Ugovor je bio milionski. Potpišem i vratim sve dugove. To je bio moj mrak, ali i pročišćenje. Pola dinara više u životu nisam pozajmila! Da umirem – ne bih”, priznala je Mira Banjac u jednom intervjuu.

doznajemo.com

Back to top button