NEVJEROVATNA PRIČA : Njemački fotograf u Sarajevu pronašao dječaka: U ratu ga učio voziti bicikl

Sjećanja pretočena u fotografiju bude veoma jake emocije, a priče koje stoje iza njih ponekad znaju biti fascinantne. Tako je i s pričom Elvisa Čauševića i njemačkog fotografa Bjorna Steinza koji su zajedničku priču započeli tokom rata na Balkanu.

Prije 25 godina fotograf i volonter iz Njemačke boravio je na području Varaždina, gdje se često družio sa djecom u izbjegličkom kampu koji se nalazio u ovom gradu. Ipak, ponajviše mu se u sjećanje urezao dječak koji danas živi u Sarajevu, a koji se zove Elvis.

Danas je Elvis odrastao čovjek, otac dvoje djece, ali jaka uspomena koja ga veže za Bjorna je neizreciva, što je bilo moguće vidjeti i tokom nedavne Bjornove posjete Sarajevu, gdje je prvi put nakon 25 godina, zahvaljujući Radiju Slobodna Evropasreo Elvisa.

Iako su se upoznali u vrijeme kada je bilo teško izmamiti osmijeh na lica izmučenih ljudi, Bjorna je posebno fascinirao osmijeh dječaka s dugom kosom, kojeg je kasnije učio da vozi bicikl i kojeg je fotografirao svakodnevno u želji da zabilježi jedno sretno djetinjstvo u nesretnim okolnostima.

Nadomak Sarajeva dva čovjeka koja vezuju uspomene ponovo su se srela u srdačnom zagrljaju nakon 25 godina, prisjećajući se svih zajedničkih dana i crno-bijelih fotografija koje su ih zauvijek povezale neraskidivom vezom, prenosi RSE.

Dugo su prepričavali svoje zajedničke doživljaje iz izbjegličkog kampa, pa iako se prisjećaju i ponekog lijepog dana iz tog perioda, žele da nijedno dijete nikada više ne bude izbjeglica.

Back to top button