Pročitajte zanimljivu ratnu priču našeg saborca: Za dvije kutije cigareta kupili top i njime odbranili Igman

Asim Bektaš iz Viteza, borac Armije Republike Bosne i Hercegovine, sa svojim saborcima iz Prvog bataljona Sedme muslimanske brigade u avgustu 1993. godine učestvovao je u najžešćim borbama na igmanskom ratištu.
Iz tog perioda nosi mnoge uspomene, a govoreći o specifičnim ratnim događajima, koji se mogu okarakterizirati i pomalo apsurdnim, Bektaš se prisjeća kako su njegovi saborci i on za dvije kutije cigareta kupili bestrzajni top, uz pomoć kojeg su dobili presudnu bitku i odbranili Igman!

Slobodan prolaz

Priča kako su, nakon mjesec borbe na fojničkom ratištu, na molbu rahmetli Alije Izetbegovića došli na Igman. Tih dana, kako kaže, ratište na Igmanu napustilo je oko 4.000 pripadnika ARBiH, tako da je planina bila napuštena, a četnicima ostavljen slobodan prolaz iz Trnova do Velikog polja. Njegovi saborci zaposjeli su glavnu komunikaciju 3. avgusta 1993. godine na Malom polju.

 Na putu prema Malom polju sreli smo pripadnike ARBiH, koji su bukvalno bježali s Igmana. Vukli su bestrzajni top s tri granate. Kažem im: “Ljudi, vi idete dole, a top treba okrenuti prema četnicima koji dolaze na Veliko polje”. Jedan od njih nam je predložio da ga kupimo za dvije kutije cigareta, što smo i uradili – kroz smijeh nam priča Bektaš.

Četnici su im uvečer, kaže Bektaš, javili megafonom s Velikog polja da će ih sutradan napasti. Ni slutili nisu da će im baš taj top, koji im je bio najjače oružje koje su imali, pomoći da savladaju 4.000 neprijateljskih vojnika i odbrane Igman.

Glavna uloga

 Taj top odigrao je glavnu ulogu. Sutradan smo začuli tutnjavu dva neprijateljska tenka koja su dolazila s Velikog polja. Naspram njih nalazio se jedan bestrzajni top. Kad su njihovi tenkovi došli na razdaljinu manju od 1.000 metara, ljudi iz naše posade su kroz cijev topa nanišanili i pogodili prvi tenk – tvrdi Bektaš.

Zanimljivo je, kaže on, da su to učinili sa samo jednom granatom!

 

 

armijarbih.net

Back to top button