Dodik: Referendum se samo privremeno povlači

Predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik ustvrdio je danas da je referendum “sveto pravo RS i da će se ona nastaviti da bori za to pravo po svim važnim pitanjima za njene građane”.

 

thumbs_b_c_fb7ca81a88c4d4e27ee4d04c0fd401f3

Referendum do prije nekoliko godina nije bilo regulisan zakonom, a on je, kako je naveo, osigurao da entitet RS prvi put dobije zakon o referendumu, koji sada treba dopuniti određenim efikasnijim odredbama.

-Narod ne smije da odustane, bez obzira koliko ga neki onemogućavali da se izjasni na referendumu, a sve stvari će se ovdje jednog dana završiti na referendumu – ustvrdio je Dodik i naveo da je pravo naroda da odlučuje o sebi, a odlučivanje o Sudu i Tužilaštvu to jeste.

U obraćanju parlamentu, koji razmatra stavljanje van snage odluke o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, Dodik je naveo da se referendum privremeno povlači do postizanja opšteg konsenzusa.

-Odluka će se povući na određeno vrijeme, dok se svi ne okupimo oko ove teme – ustvrdio je.

Spreman je, kaže, da podrži svaki referendum, koji opozicija u RS-u predloži, pa i onaj o njemu samom.

Entitetski predsjednik je ponovo bh. entitet RS nazvao “državom” te dodao da treba da koristi sva demokratska savremena prava odlučivanja.

Istakao je da bh. pravosuđe predstavlja “mjesto kreiranja novog političkog sistema u BiH te da će ukoliko se to ne promijeni biti urušena snaga institucija RS”.

Kazao je i da je došao u Narodnu skupštinu RS-a, koja raspravlja o stavljanju van snage odluke o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, jer smatra da se o ovoj važnoj temi treba da izjasne svi relevantni faktori.

Smatra da nije pogriješio predlažući 2015. usvajanje odluke o ovom referendumu, koji se sada stavlja van snage, jer trenutno ne postoji unutrašnje jedinstvo da se on provede.

Prethodno je opozicija insistirala da se Dodik pojavi u parlamentu i obrazloži zašto se obustavlja referendum u RS.

Tokom obraćanja, Dodiku su na momente kritički dobacivali poslanici opozicije, na šta je i on uzvratio.

Govorio je i o tome kako je još kao student “naučio razliku između političara i politikanata“, a nije “ostao dužan“ ni pojedinačno brojnim zastupnicima opozicije.

Odgovorio je zastupniku Adamu Šukalu koji je, uoči usvajanja dnevnog reda, rekao da se “sakrio kao miš“.

– Neki su me poredili sa nekom sitnom zvjerkom. To bi bilo primjerenije onom koji je to izrekao, prvenstveno na osnovu fizičkih karakteristika. Dobili ste 200 glasova i sjedite ovdje, a ja sam dobio 300.000 glasova – kazao je Dodik i rekao mu i kako je otišao iz DNS-a u PDP “kada nije dobio pare koje je tražio“.

Šukalo mu je odgovorio da će ga tužiti zbog toga, i upitao ga šta je sa istragom o ubistvu Milana Vukelića, koji je likvidiran prije deset godina.

– Drago mi je što ste me to pitali. Nemam veze s tim, moje ponašanje nije proizvelo nasilje ni prema jednom čovjeku – kazao je Dodik.

Dodik se obratio i Vukoti Govedarici (SDS) i poručio mu da u njemu “ne izaziva nikakav osjećaj nego smijeh“.

Zatim je iznio niz optužbi i na račun SDS-ovog Miladina Stanića, govoreći kako mu je tražio oko milion KM za određeni posao sa sijenom i navodni prelazak u SNSD.

– Daj ti meni to, ja ću se prestati baviti politikom – rekao je Dodik.

(Bportal.ba/Faktor)

 

Back to top button