FOTO Ljubav za žene Srebrenice: 30 majki treće životne dobi dobilo ogrijev

Međunarodni forum solidarnosti Emmaus osigurao je za 30 majki Srebrenice 90 kubnih metara drva za ogrijev, u okviru projekta Ljubav za majke Srebrenice.

22752736_10212277694689527_774303482_n

Projekat je nastao kao ideja pružanja pomoći i podrške majkama koje su tokom rata izgubile svoje najmilije i ostale same na području opštine Srebrenica. Cilj projekta je doprinos procesu izgradnje mira i suživota na području sjevero-istočne Bosne.

Projektom je za sada obuhvaćeno 30 majki treće životne dobi sa područja Srebrenice koje su socijalno, zdravstveno i materijalno ugrožene i kojima je potrebna podrška u smislu društvenih aktivnosti, psiholoških savjetovanja kao i svakodnevnih poslova.

Najveću podršku ovom projektu pruža holandska organizacija Stichting Proplan čiji je predsjednik Willem Pronk.

“Prva adresa na koju su dostavljena drva za predstojeću zimu bila je kuća majke Salihe Osmanović koja živi u mjestu Dobrak, 40 km udaljeno od Srebrenice. Saliha živi samačkim životom, prinuđena da i najteže poslove obavlja sama ili da plati za obavljanje istih. Muža i dvojicu sinova, mladih sokolova njenih, u kojima je vidjela oslonac za svoju buduću starost, uzeo je rat 1992. godine. Kamo sreće da je Saliha jedina, nego ovakvih hrabrih žena je puna Srebrenica. Uz pomoć uposlenika MFS-EMMAUS-a i volontera koji punim plućima rade za dobrobit ovih žena, izrezana su i složena drva za nekoliko majki, a u narednom periodu nastojat ćemo završitit rezanje i cijepanje i za ostale majke. Tu smo za njih uvijek da ih posjetimo, uljepšamo im dan. Razveselimo ih i budemo djeca koje više nemaju”, navodi se u saopćenju za javnost domaće humanitarne nevladine organizacije MFS – EMMAUS iz Doboj Istoka.

(Bportal.ba)

 

Back to top button