Marša mira “Srebrenica – Vukovar 2017“: Zločini u Srebrenici i Vukovaru potekli iz jedne ideologije, sa jednog izvora

Organizacija demobilisanih boraca Armije RBiH Srebrenica i preživjeli učesnici ‘Marša smrti’ iz jula 1995. godine iz Srebrenice ove godine prvi put organizuju, zajedno s Udrugom ‘Koraci mira’ iz Odžaka, ‘Maršu mira’ od Srebrenice do Vukovara. Učesnici Marša mira “Srebrenica – Vukovar 2017” jutros u 10 sati ispraćeni su iz Memorijalnog centra Potočari.


23377165_10155828130523805_530336824_o

Kako je tom prilikom istakao Zulfo Salihović, predsjednik Organizacionog odbora Marša mira “Srebrenica-Vukovar” cilj je  odavanje počasti žrtvama Vukovara i žrtvama genocida iz Srebrenice sa porukom – da se  zločini više nikad, nigdje i nikome ne ponove.

“Ideja za organizovanje Marša mira Srebrenica – Vukovar proistekla je kao moralna obaveza nas preživjelih žrtava genocida iz Srebrenice i  preživjelih učesnika Marša smrti 1995. godine, a i s obzirom na činjenicu da već nekoliko godina u obilježavanju tog genocida učestvuju i građani Vukovara, koji učešćem u Maršu mira i biciklističkim ultramaratonom, dolaze da odaju počast žrtvama genocida nad Bošnjacima Srebrenice.  Imajući u vidu sličnu sudbinu ova dva grada odlučili smo, i osjetili moralnu obavezu da ovim Maršem mira se na neki način revanširamo i uzvratimo posjetu” kazao je Salihović.

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić kazao je kako je veoma važno da se iz Srebrenice pošalju poruke mira, suživota, tolerancije i razumijevanja, ističući kako je naša želja da širimo istinu, da tragamo za pravdom, i istrajemo na kažnjavanju ratnih zločinaca.

“Ono što je evidentno, za Srebrenicu i Vukovar, je zajedničko činjenje zločina nad civilnim stanovništvom, činjenje zločina  nad zarobljenicima a što je posebno važno zajednički nam je agresor. Isti su oni koji su činili zločine u Vukovaru i oni koji su u Srebrenici počinili zločin, oni su potekli iz jedne ideologije, sa jednog izvora. Zbog toga je važno da Srebrenica i Vukovar imaju posebne odnose, da grade prijateljstvo. Posebno je važno da se žrtve Srebrenice i Vukovara povezuju, ali su nama od neprocjenjive važnosti dobri komšijski, međususjedski odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske” naglasio je Salkić.

Planirano je da učesnici Marša mira Srebrenica-Odžak-Vukovar prepješaće oko 340 kilometara od Srebrenice do Vukovara za 12 dana.

Dolazak učesnika Marša mira u Vukovar planiran je za 18. novembar i učešće u koloni sjećanja na žrtve Vukovara i odavanje počati žrtvama Vukovara u povodu obilježavanja 26. godišnjice stradanja.

Planirana ruta pješačenja za učesnike Marša mira je Potočari-Konjević Polje-Liplje-Nezuk-Kalesija-Tojšići-Tuzla-Ormanica-Gradačac-Modriča-Odžak-Prud-Šamac-Slavonski Šamac-Cerna-Andrijaševci-Rokovci-Vinkovci-Nuštar-Vukovar, a u maršu će učestvovati od 30 do 50 učesnika.

Današnjem ispraćaju učesnika iz Memorijalnog centra u Potočarima prisustvovali su i premijer TK-a Bego Gutić, predsjednik Skupštine TK Senad Alić i Fahrudin Skopljak ministar za boračka pitanja u Vladi TK.

(Bportal.ba)

Back to top button