NAKON ŠPEKULACIJA DA JE DODIK MANJI OD MIŠA: ONA SE POJAVIO I OTKRIO KADA ĆE RS POSTATI NEZAVISNA…

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas Srni da ovaj entitet ima pravo na referendum o svom statusu u BiH i da će to biti realizirano onda kada o tome bude postignut konsenzus.

– Mi smo rekli da to nije tema ovog vremena, ali, u svakom slučaju, nismo odustali od te ideje. Ukoliko u BiH ne bude dijaloga i ako se BiH ne redefiniše u smislu ustavnog uređenja kakvo je danas, nemamo nijedan razlog da ostanemo u BiH – poručio je Dodik.

Predsjednik RS kaže da je netačna konstatacija visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzko) u izvještaju Vijeću sigurnosti UN da je, nakon što su mu uvedene američke sankcije, smanjio učestalost poziva na nezavisnost RS i raspad BiH.

– U suštini mi nismo odustali od toga i čekamo vrijeme… Ukoliko se BiH ne vrati na poziciju Ustavom propisanog sistema, mi ćemo reagirati na to – rekao je Dodik.

Dodik je upitao “ko se danas boji Incka?”

– Ko je taj i šta on radi uopće? To je očigledno smišljeno da bi se na lokalnom nivou napravila neka pozicija utjeaja na javno mnjenje u vezi sa mnom. Jasno ću reći – Republika Srpska je u BiH unijela svoju državnost, teritoriju i efektivnu vlast. U BiH je ušao narod koji nije imao ideju da je formira, već jedinstvenu i nezavisnu RS – naglasio je Dodik.
Naveo je da je razvoj međunarodnih okolnosti doveo do toga “da se stvori BiH kao neodrživi monstrum koji je služio samo strancima da pokažu svoje prisustvo”.

– Takva BiH, koja je stvorena međunarodnim ugovorom i u sebi ima Aneks 4, odnosno Ustav BiH, mogla je za nas biti prihvatljiva. Ali, BiH u kojoj su visoki predstavnici i drugi prenijeli i oteli nadležnosti Republici Srpskoj, navodno gradeći unitarnu BiH, za nas je neprihvatljiva – poručio je Dodik.

doznajemo.com

Back to top button