Reagovanje OHR-a: Entiteti se nemaju pravo miješati u državne nadležnosti

OHR je upoznat sa današnjom odlukom Narodne skupštine RS kojom je van snage stavljena odluka o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH iz 2015. godine, i o ovlastima i odlukama visokog predstavnika.

Novi OHR-ov šamar Dodiku FOTO: ARHIV

Novi OHR-ov šamar Dodiku FOTO: ARHIV

Kako je navedeno u izvještaju koji je visoki predstavnik podnio Vijeću sigurnosti UN-a, odluka iz 2015. godine bila je problematična s obzirom na to da je nastojala rješavati pitanja koja su izvan nadležnosti RS.

Odluka je predstavljala otvoreno osporavanje suvereniteta BiH i kršenje obaveza i dužnosti koje RS ima na osnovu Aneksa 4. i Aneksa 10. Općeg okvirnog sporazuma za mir, navodi se u saopćenju iz OHR-a.

OHR brinu i neki drugi zaključci doneseni na današnjoj sjednici NSRS, posebno oni koji traže ponovno uvođenje odluke o referendumu “čim bude postignut konsenzus svih značajnih političkih subjekata u RS” te podršku za inicijativu o građanskoj peticiji na istu temu.

U vezi s tim, visoki predstavnik želi istaći da vlasti RS imaju pravo organizirati referendume samo o pitanjima koja spadaju u njihove ustavne nadležnosti.

Nadalje, visoki predstavnik želi ponoviti da, u skladu sa Općim okvirnim sporazumom za mir, bh. entiteti zakonski postoje samo na temelju Ustava BiH i nemaju pravo miješati se u isključive nadležnosti institucija BiH.

Visoki predstavnik poziva sve organe vlasti u BiH da se zajedno i konstruktivno angažiraju kako bi se osiguralo jačanje i nezavisan rad pravosudnih institucija na svim nivoima.

Na ovu odluku NSRS reagovao je i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark, ocijenivši da je stavljanje te odluke van snage korak u pravom smjeru i treba se iskoristiti da se napori preusmjere na proces pristupanja EU.

– U to su uključene reforme za poboljšanje nezavisnosti, nepristranosti, profesionalizma, odgovornosti i efikasnosti pravosuđa, u skladu s evropskim standardima – istaknuo je Wigemark, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Izvor: Fena
Back to top button