Dvadeset godina od zločina u Zelini: Tužitelji, ubica Milan Bećarević još je na slobodi

 

Večeras po ko zna koji put u proteklih 20 godina pišem i od pravosuđa i policije u ovoj državi uzaludno tražim pravdu za monstruozno ubijene Hasana Džafića i Rifeta Muminovića iz Rainaca kod Kalesije.

Na današnji dan, prije dvije decenije, na području Vukovine Zelina, rafalima iz automatske puške zvjerski ih je pobio Milan Bećarević iz Osmaka, inace prijeratni policajac u Kalesiji.

Bio je uviđaj, formiran spis u Tužiteljstvu u Tuzli, a ubica Milan Bećarević pobjegao u Srbiju nakon sto je ranio, pretukao i opljačkao jos nekoliko građana. Mi ostavismo fotografije za dan kad bude uhapšen i osuđen ubica Milan Bećarević. Do danas, ništa!

Familije ubijenih Hasana i Rifeta čekaju pravdu već 20 godina, neki su već i umrli, a da je nisu dočekali.

Hasanova sestra Nermina Halilović često mi se javlja i govori gdje su sve ljudi viđali ubicu Milana Bećarevića, bilo u Osmacima, bilo u jednom naselju u Srbiji, samo desetak kilometara od granice.

Jednom prilikom tadašnji glavni tužitelj Tužiteljstva TK Šesenam Ćosić mi pokaza tužiteljski spis za Milana Bećarevića i u izjavi reče da je za Bećarevićem raspisana potjernica. I kritikovao sto Srbija ne traži i uhapsi dvostrukog ubicu. I opet ništa !

Milan Bećarević je i dalje na slobodi, slobodno se šeta dok su žrtve zločina pod zemljom. Kažu da je čak nekoliko godina povremeno znao i boraviti u Osmacima, obrađivao imanje i čak imao ličnu kartu iz te nove postdejtonske općine.

Večeras pozivam i prozivam sve nivoe tužiteljstava u BiH,  sigurnosne agencije i ministarstva. Recite kad ce vam Srbija izručiti mračnjaka iz Osmaka, hoće li ikad biti pravde za rahmetli Hasana Džafica i Rifeta Muminovića.?

Evo, nudim vam i ove fotografije. Da vas podsjetim na teški zločin. I da me ne optužite da pričam lažne priče…

Salih Brkić /preuzeto sa facebook-a/

Back to top button