“Ko je razoružao Četnički ravnogorski pokret u BiH”

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, postavio je pitanje Ministarstvu sigurnosti BiH koje se tiče Četničkog ravnogorskog pokreta i rada organizacije Aktivna islamska omladina.

“Ko je razoružao Četnički ravnogorski pokret u BiH, i da li je tačno da je organizacija Aktivna islamska omladina prestala sa radom”, glasila su Magazinovićeva pitanja na koja je 31. oktobra dobio odgovor.

“Ministarstvo sigurnosti BiH odnosno Državna agencija za istrage i zaštitu BiH, u skladu sa svojim nadležnostima redovno prikuplja saznanja i informacije o bezbjedonosno interesantnim događajima i pojavama, odnosno pojedincima i grupama koje u svom djelovanju ispoljavaju nasilni ekstremizam”, stoji u odgovoru.

“Ovakav vid ekstremizma može imati negativan utjecaj na sigurnosno stanje u BiH. Svi takvi prikupljeni dokazi i informacije se dostavljaju i proslijeđuju Tužilaštvu BiH na ocjenu i utvrđivanje postojanja krivičnog djela i eventualno dalje postupanje, te u skladu sa zakonom preduzimanje istražnih mjera i radnji”, navodi se u odgovoru na Magazinovićevo pitanje.

“Državna agencija za istrage i zaštitu BiH nije u proteklom periodu preduzimala mjere i radnje u vezi sa razoružavanjem Četničkog ravnogorskog pokreta u BiH”, stoji u odgovoru.

“Prema raspoloživim operativnim saznanjima Državne agencije za istrage i zaštitu BiH udruženje građana Aktivna islamska omladina nije aktivna i prestala je sa radom i djelovanjem u BiH”.

Back to top button