U Lazarevića ispucali 25 metaka: Optužene za ubistvo odali krv, barut i garež

Tragovi čestica koje mogu poticati od baruta pronađene su na rukama i jakni koja je prema dokumentaciji oduzeta od optuženog Saše Vidovića, izjavila je jučer u banjalučkom Okružnom sudu vještak MUP RS, Branka Milić, piše EuroBlic.

Vještak hemijske struke je u svom nalazu i mišljenju navela i da su barutne čestice pronađene na rukama drugooptuženog Aleksandra Bulatovića.

Prema optužnici Republičkog javnog tužilaštva Vidović i Bulatović su 16. oktobra prošle godine terencem “bmw X5” presreli Miroslava Lazarevića i izrešetali ga sa 24 hica iz automatske puške.

Milićeva je objasnila da tragovi barutnih čestica često ostaju na jakni nakon pucanja iz vatrenog oružja, jer su vrele i lijepe se.

Advokatski tim odbrane optuženog Vidovića interesovalo je koliko je metoda koju je tokom vještačenja koristila Milićeva pouzdana, na šta je vještak odgovorila kako nijedna metoda nije pouzdana, te da svaka od njih ima svoje prednosti i mane.

Tokom svjedočenja Milićeve moglo se zaključiti da barutne čestice mogu da spadnu sa kože i odjeće ukoliko osoba trči, te da od više okolnosti zavisi količina barutnih čestica na osobi koja puca iz vatrenog oružja.

 

Ubijeni Miroslav Lazarević

Osim Milićeve juče su u banjalučkom Okružnom sudu svjedočili pripadnici MUP Kantona Sarajevo koji su bili na meti advokata optuženih zbog izuzimanja materijalnih dokaza pronađenih tokom uviđaja.

Inspektor Mirnes Hodžić tako je na upit advokata odgovorio da se tokom uviđaja pronađeni predmeti izuzimaju, te da se za to ne izdaje nikakva potvrda.

– Nikada nisam vidio potvrdu o izuzimanju predmeta. Ja vas, majke mi ne razumijem – odgovarao je inspektor dok se sa druge strane advokatski tim optuženih čudio na način rada inspektora MUP Kantona Sarajevo.

Optužnica

Miroslav Lazarević je pogođen sa više hitaca i na mjestu je ostao mrtav. Optuženi su nakon ubistva pobjegli prema Sarajevu i pored zgrade u Aleji lipa su zapalili ukradeni “bmw”.

U vozilu su ostavili pušku i dva okvira puna metaka, koji su izgorjeli.

Optuženi Saša Vidović je prilikom hapšenja bio u boksericama, dok je policija tokom uviđaja pronašla donji dio trenerke i u džepu bijeli upaljač. Nakon hapšenja optuženima je određen pritvor u kojem se nalaze i danas.

Izvor: (EuroBlic)

Back to top button